generatoare de imagini A.I.

Am testat cele mai bune generatoare de imagini A.I., pe care să le folosești în 2023

Popularitatea generatoarelor de imagini A.I. a explodat pur și simplu în ultima vreme. Dacă la începutul anului 2022 scotocirea internetului nu ducea la aproape niciun rezultat concret de website care să genereze imagini în baza unui text introdus, la finalul anului, pare să existe o invazie aproape… extraterestră de asemenea pagini. Invazia a urmat deschiderii către public a programului DALL-E, cre s-a produs la mijlocul verii, urmat, o lună mai târziu, de lansarea lui Stable Diffusion și apoi a lui Midjourney, cei cei mari „jucători” din această zonă artistică pe care o putem produce cu ajutorul inteligenței artificiale.

Practic, acum oricine poate crea imagini fotorealiste, introducând text, mai simplu sau mai compelx, denumit prompt. Nu trebuie să posezi abilități de artist sau să ai talent de designer pentru a avea parte, pe display, de o imagine fascinantă. Ai nevoie doar de un pic de imaginație și, cu timpul, de capacitatea de a genera prompt-uri care la rândul lor să genereze creații fabuloase, pe care să le folosești în diverse scopuri.

În acest sens, am testat câteva dintre cele mai bune generatoare de imagini A.I., pe care să le folosești în 2023.

Cum funcționează generatoarele de imagini A.I.

Generatoarele de imagini AI au la bază rețele neuronale artificiale, adică sisteme matematice complexe care recunosc tipare și fac predicții. Practic, atunci când furnizezi unei rețele neuronale date despre un obiect (cum ar fi, să zicem, un elefant), aceasta învață cum să identifice alte obiecte similare (cum ar fi alte pachiderme).

Deoarece computerele sunt cele care generează aceste imagini digitale, ele poartă denumirea generică de „artă generată pe calculator”. După ce introduci un text în interfața generatorului, acesta folosește un algoritm automat pentru a crea o imagine bazată pe informațiile pe care i le-ai dat. Rezultatul arată de cele mai multe ori ca o captură dintr-un film de animație, însă se pot genera și imagini aproape realiste, în funcție de cuvintele din care ai compus prompt-ul respectiv.

Cele mai bune generatoare de imagini A.I.

Am testat 7 generatoare de imagini A.I., incercând, de fiecare dată, să folosim un prompt care să sugereze crearea unei imagini cu un elefant cu rochie roz care canta la pian (pentru unele programe am precizat și „pe un fundal pocaliptic”). Uite ce a ieșit:

NightCafe

nightcafe

NightCafe (denumit după o pictură a lui Van Gogh) este un generator de imagini A.I. care vine cu două modele de conversie: text-imagine și transfer de stil. Pentru a utiliza produsul, trebuie doar să încărci un text prompt, să alegei modelul și să aștepți. Practic, nu e nevoie de absolut nicio cunoștință tehnică.

NightCafe AI Image Generator oferă multe caracteristici care permit personalizarea imaginilor generate, cu o gamă de efecte și filtre la alegere. Utilizatorii pot, de asemenea, să răsfoiască diverse scheme de culori și margini și să ajusteze cu ușurință dimensiunea imaginii.

Instrumentul se bazează pe un sistem de credite. Userii pot cumpăra sau câștiga credite prin recomandarea prietenilor și membrilor familiei interesați să utilizeze serviciul.

La înregistrarea pe NightCafe, utilizatorul primește cinci credite gratuite, în fiecare zi, la miezul nopții, contul urmând să primească alte cinci credite. Pentru a cumpăra mai multe credite, poți folosi PayPal, Apple Pay, Shopify, Visa, Mastercard, Google Pay și American Express, cu doar 0,08 dolari pe credit. Un credit e folosit pentru generarea unei imagini, dar ele pot fi cheltuite și pe scalarea imaginilor, crearea de scurte video-uri etc.

CITEȘTE ȘI
Cele mai bune instrumente AI pentru a scrie cărți

StarryAI

generatoare de imagini A.I. starry ai

StarryAI este un generator de artă AI care se axează pe transformarea ideilor tale în artă NFT. StarryAI este, la bază, o aplicație mobilă, dar în prezent poate fi accesată și de pe un browser. Dacă ești utilizator de iOS sau de Android, poți testa gratuit StarryAI de pe dispozitivul mobil, făcând posibilă generarea de artă oriunde te-ai afla.

La fel ca majoritatea celorlalte generatoare de artă AI, StarryAI îți oferă dreptul de proprietate asupra imaginilor pe care le-ai generat, acest lucru înseamnă că poți folosi imaginile oriunde dorești.

Generezi imagini introducând un prompt care să descrie ceea ce dorești să primești și ai la dispoziție o mulțime de opțiuni legate de stilul în care dorești să ți se genereze imaginea, în termeni descriptivi sau alegând un artist cunoscut.

StarryAI este o aplicție gratuită, care oferă niște credite inițiale, după care poți cumpăra mai multe. În fiecare zi ți se oferă alte 5 credite. Cu un credit poți genera 4 imagini Argo, pentru același prompt.

40 de credite costă 73,87 RON. O lună de utilizare costă 69,99 RON iar un an 549,99 RON.

Craiyon

generatoare de imagini A.I. craiyon

Craiyon este un alt generator de imagini AI disponibil online, care inițial s-a numit DALL-E mini, fără a avea însă vreo legătură cu OpenAI. Este o aplicație complet gratuită și foarte ușor de folosit: practic, tot ce ai de făcut e să introduci prompt-ul (textul) și, în maxim două minute, vei primi mai multe variante de imagini generate prin aplicarea indicațiilor date.

Nu este un software cenzurat, prin urmare vei primi imagini și pentru indicațiile mai… nerușinate, o altă caracteristică a lui fiind că poți solicita ca imaginea să fie creată într-un anumit stil. Craiyon livrează însă imagini mai puțin stilizate ca alte programe similare, în special în privința figurilor, deci utilizatorul trebuie să muncească la conceperea prompt-ului, dacă-și dorește rezultate de o calitate mai bună. Elefantul nostru pare generat din penelul lui Dali.

Marea calitate a lui Craiyon însă, este că rămâne gratuit și ușor de utilizat.

Photosonic

generatoare de imagini A.I.

Photosonic este un generator de artă AI (ce ține de popularul serviciu de texte A.I., Writesonic) care îți transformă imaginația în artă digitală în două modalități: introduci un text care să descrie imaginea pe care dorești s-o creezi sau convertești o imagine deja existentă într-o imagine de artă A.I.

Photosonic suportă mai multe stiluri artistice, pe care le poți invoca pentru a genera propriile imagini, de la cele fotorealiste la cele caricaturale, putând controla calitatea, stilul și diversitatea imaginii rezultate.

Am utilizat același prompt pentru generarea de imagini și, pentru un credit, am primit două variante. Deși am fost mulțumiți de calitate și de stil, a trebuit să generăm de trei ori prompt-ul pentru ca elefantul să fie… așezat la un pian.

CITEȘTE ȘI
Cele mai bune alternative la ChatGPT

Photosonic poate fi încercat gratuit cu 10 credite de generare de imagini pe care le poți folosi pentru a crea până la 20 de imagini din orice descriere de text. De asemenea, poți câștiga mai multe credite dacă îți inviți prietenii să se alăture aplicației. Dacă dorești să deblochezi generarea nelimitată de imagini și să accesezi mai multe caracteristici și setări, poți trece la un abonament premium pentru o taxă lunară sau anuală redusă sau poți achiziționa credite cu plata în funcție de utilizare.

Prețul Basic este de 10 $ (include 100 credite) iar prețul Unlimited este de 25 $ pe lună și include credite nelimitate.

DALL-E 2

generatoare de imagini A.I. dalle-2

Trecem la „greii” instrumentelor de generare de imagini cu A.I. începând cu DALL-E 2, care a fost, în fapt, unul dintre primele astfel de programe de pe piață, el rămânând și în prezent unul dintre cele mai bune. Este dezvoltat de OpenAI, laboratorul de cercetare co-fondat de Elon Musk (care nu mai are acum nicio putere decizională în cadrul lui), autor, printre altele, al deja extrem de popularului chatbot ChatGPT.

Cu ajutorul lui DALL-E 2 poți crea imagini unice și inedite, poți micșora sau mări dimensiunea imaginilor fără a pierde din calitate și, folosit în colaborare cu GPT-3, poți crea adevărate opere de artă pe care să le valorifici ulterior.

Dincolo de introducerea deja clasică a unui text de tip prompt, poți folosi DALL-E în alte două variante absolut spectaculoase. Una este cea în care încarci o imagine și,c a răspuns la imaginea furnizată, DALL-E generează o serie de imagini suplimentare, care reflectă estetica și subiectul celei originale, fiecare variantă având însă propriul său schepsis.

A treia posibilitate este de a-i furniza lui DALL-E o imagine, după care să-i soliciți să o îmbunătățească. De pildă, avem imaginea cu elefantul în rochie roz, care cântă la pian. Putem să o încărcăm din nou în program și să îi cerem în prompt să adauge un pui de elefant care cântă la trompetă și un soldat american care seamănă cu Brad Pitt, cu focalizare pe pușca lui strălucitoare. Vei fi uimit de rezultate!

DALL-E generează momentan doar imagini în format pătrat. Dar, utilizând noua sa funcție de editare „Outpainting”, poți extinde o imagine dincolo de limitele inițiale, făcând cadrul de vizualizare mai larg și creând imagini mai mari.

Prin introducerea de indicații în DALL-E, programul va ține cont de elementele vizuale existente ale imaginii pentru a menține contextul imaginii originale. Se folosește de umbre, reflexii și texturi pentru a crea un fundal A.I. care este conceput pentru a se îmbina perfect cu imaginea originală.

DALL-E îți oferă 50 de credite cu care să pornești călătoria în lumea artei digitale prefabricate, după care, dacă vrei mai mult, poți cumpăra 115 credite cu 15 dolari.

Stable Diffusion

generatoare de imagini A.I. stable diffusion

Stable Diffusion este modelul de generare a imaginilor folosit de multe generatoare de artă A.I. (printre acestea, NightCafe, Photosonic, Jasper și lista poate continua), el nefiind un instrument în sine, ci un model, un algoritm care mapează textul introdus într-o imagine. Stable Diffusion este open-source, putând fi utilizat gratuit.

CITEȘTE ȘI
Cele mai bune instrumente pentru generarea de voci deepfake

Stable Diffusion oferă mai multe șabloane complet editabile și personalizabile pentru a ajuta utilizatorii să creeze imaginea perfectă. Astfel, dacă se dorește, e ușor de modificat o paletă de culori, de ajustat iluminarea și de adăugat obiecte suplimentare.

O altă caracteristică apreciată a lui Stable Diffusion este capacitatea programului de a salva creațiile fie ca fișier PNG de înaltă rezoluție, fie ca fișier JPEG cu o dimensiune de până la 2048×2048 pixeli.

MidJourney

generatoare de imagini A.I. midjourney

Împreună cu DALL-E și Stable Diffusion, MidJourney este unul dintre cele mai populare și cunoscute generatoare A.I. text-imagine de pe piață. Și totodată, preferatul nostru, chiar dacă accesarea lui poate părea, inițial, ceva mai complicată.

MidJourney este operat printr-un server Discord și utilizează comenzi de bot Discord pentru a genera imagini de înaltă calitate într-un stil artistic special. Utilizatorii introduc un text de tip prompt pentru a crea imagini care se dovedesc a fi uimitor de clare, și care par să aibă mai mereu un caracter apocaliptic sau, în orice caz, bizar. Acesta este unicul dezavantaj al lui Midjourney – interfața Discord din cauza căreia, uneori, îți poți chiar rătăci propria artă printre altele și printre întrebările sau chat-urile altor useri.

Spre deosebire de DALL-E, MidJourney poate genera și imagini cu celebrități și personalități publice. Utilizatorii Discord folosesc adesea software-ul pentru a vizualiza în mod imaginativ actorii lor favoriți în anumite roluri din filme. N-ar fi de mirare, așadar, ca pe MidJourney să găsești imagini cu Robert de Niro într-o închisoare sau cu Lionel Messi vânzând donuts.

Un posibil dezavantaj al lui MidJourney este că software-ul este extrem de stilizat ca generator de text-imagine A.I., fapt ce face aproape imposibilă crearea de imagini fotorealiste. Lucru pe care, însă, MidJourney nici nu și l-a propus, acest aspect făcând parte chiar din filosofia programului generator de imagini A.I.

Așadar, pentru a genera artwork pe MidJourney, trebuie să intri pe un canal pe Discord, de exemplu #newbies-177, unde apoi tastezi comanda bot ”/imagine”, ce generează automat textul prompt, după care descrii ceea ce vrei să primești și apeși tasta enter. Imaginea va fi generată în circa un minut și o vei regăsi printre alte cereri ale utilizatorilor, dar mai târziu îți va apărea și în contul tău de MidJourney.

Programul îți va propune patru variante inițiale, din care ai posibilitatea să alegi și fie să faci scalări la o rezoluție mai bună, cu detalii mult îmbunătățite, fie să faci variante ale acesteia (pe care, la rândul lor, le poți îmbunătăți).

Primele 25 de imagini de pe MidJourney sunt gratuite, după care planul de bază este de 10 dolari pe lună pentru 200 de imagini. Există, de asemenea, un abonament standard de 30 de dolari pe lună pentru utilizare nelimitată. MidJourney va permite utilizarea de către companii a imaginilor generate pentru un abonament special pentru acestea în valoare de 600 de dolari pe an.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top