Știm cu toții de ChatGPT, chatbotul care a aruncat, practic, în aer, lumea digitală, la sfârșitul lui 2022. După o perioadă în care din ce în ce mai multă lume a început să utilizeze bot-ul conversațional, era normal să apară limitările: ChatGPT e din ce în ce mai „ocupat” și consecința a venit imediat, odată cu apariția versiunii plătite a ChatGPT, care costă 42 dolari lunar. O sumă destul de mare, considerată de mulți, care au început să caute cele mai bune alternative la ChatGPT. Gratuite sau pe bani mai puțini.
Am testat cele mai bune alternative la ChatGPT și iată ce-ți recomandăm:
Chatsonic
De la bun început trebuie spus că Chatsonic e cea mai bună alternativă ChatGPT de pe piață și, probabil, singura care a depășit limitările celebrului chatbot. Pentru că Chatsonic, de la Writesonic, poate face mai multe decât face ChatGPT, deși utilizează același model predictiv GPT-3.
Chatsonic este mai bun decât ChatGPT în privința cunoașterii ultimelor tendințe și știri. Oferă capacități mai avansate, cum ar fi informații actualizate despre evenimentele curente, crearea de artă din texte și înțelegerea comenzilor vocale.
Spre deosebire de ChatGPT, Chatsonic desfășoară o relație puternică cu Google, fiind integrat cu motorul de căutare, fapt ce îi permite și să dezvolte lucrări de artă digitală și fotografii originale, valorificând mai bine inteligența artificială. În plus, cei care nu doresc să tasteze manual comenzile, pot utiliza comenzi vocale prin intermediul Chatsonic. Întreabă-l pe Chatsonic în legătură cu lucrurile de care ai nevoie prin comenzi vocale și cere-i să-ți citească răspunsurile, la fel cum fac Siri sau Google Assistant.
Precum spuneam, Chatsonic poate genera lucrări de artă și imagini digitale folosind inteligența artificială chiar din interiorul chat-ului. Precum ChatGPT, Chatsonic păstrează contextul conversațiilor, astfel încât ai sentimentul că vorbești cu o persoană, amintindu-și comentariile și întrebările anterioare, răspunzând cu ușurință la cele ulterioare.
Poți partaja, edita sau descărca orice conversație, după cum poți împărtpși răspunsurile sau întreaga conversație cu prietenii sau colegii.
Mai mult, cu Chatsonic vorbești cu propriul avatar personalizat. Selectezi personalitatea ta (sunt 16 personalități diferite) – profesor de engleză sau matematică, antrenor de fitness etc – iar Chatsonic se va comporta în consecință, oferind răspunsuri precise din domeniul respectiv.
Chatsonic are o perioadă de probă gratuită, care este limitată la 2.500 de cuvinte. Planurile tarifare ale Chatsonic pornesc de la 19 $ pe lună (12,67 $ la plata anuală), bani pentru care primești 47.500 de cuvinte generate la fiecare 30 de zile și posibilitatea de a folosi toate caracteristicile Chatsonic și Writesonic. Planul poate fi upgradat în funcție de numărul de cuvinte dorit.
Jasper Chat
Se știe că Jasper are o istorie mult apreciată în privința generării de conținut de inteligență artificială, fiind considerat de mulți utilizatori drept cel mai bun instrument de acest gen (chiar dacă, destul de scump). Pe lângă funcțiile de generare de conținut și alte servicii adiacente, Jasper are și un chatbot relativ nou. Denumit Jasper Chat, această alternativă ChatGPT se bazează pe modelul GPT 3.5, printre mai multe modele lingvistice, având ca partener compania OpenAI. Spre deosebire de ChatGPT, care poate fi utilizat efectiv de oricine, Jasper Chat a fost creat pentru diverse zone de business, precum publicitatea, marketingul și altele asemenea.
Și totuși, Jasper Chat poate fi utilizat cu ușurință de oricine caută un chatbot AI precum ChatGPT. Deși s-ar putea să nu includă cele mai recente informații (fiind, asemănător cu ChatGPT din acest punct de vedere), Jasper Chat poate purta conversații de nivel mediu și complex. El are, însă, o comutare (ce poate părea de-a dreptul inutilă, adică ar trebui inclusă din start) pentru a face apel la date de căutare Google și care îi conferă mai multă putere.
Îi poți cere lui Jasper Chat să scrie scenarii video, să livreze ghicitori și glume, îi poți comanda să scrie un text publicitar și multe altele. Jasper Chat are memorie contextuală, amintindu-și de solicitările anterioare. Jasper a declarat însă, în mod explicit, că nu este un motor de cercetare și că toate rezultatele trebuie verificate în prealabil înainte de a fi utilizate în articole postate pe diverse bloguri sau site-uri.
Jasper Chat este gratuit, dar pentru a avea acces la toate funcțiile ai nevoie de planul Jasper Boss (sau de planul Business). Planul Boss (pe care-l poți încerca gratuit timp de 5 zile) pornește de la 59 de dolari pe lună, în acești bani având include 50.000 de cuvinte. Nu este chiar ieftin, dar îți oferă acces la toate serviciile Jasper, care sunt în număr de peste 50.
GPT Boss
Cea mai recentă alternativă la ChatGPT este GPT Boss, un robot conversațional care susține că îi ajută pe antreprenori să folosească inteligența artificială în afacerile lor în schimbul publicității studiilor de caz. Acesta este unul dintre dezideratele GPT Boss, dar, în esență, chatbot-ul propune un model interesant. Mai exact, el pune la dispoziția userului o armată de personaje calificate pe diverse specialități, pe care le poți „angaja” pentru a-ți crea propria companie A.I.
Fiecare angajat poartă câte un nume, în dreptul fiecăruia fiind menționată specializarea: Royce Perez este social media expert, Luck Fraser e business coach, Jack Graham e copywriter și ala mai departe. GPT Boss pleacă la drum cu 20 de asemenea specialiști A.I. care abia așteaptă să te ajute.
Cu GPT Boss poți face foarte multe lucruri pe lângă conversația obișnuită cu chatbot-ul, care în cazul de față se transformă în conversație cu unul dintre „angajați”, în funcție de subiectul dorit (răspunsurile sunt limitate însă la 2800 cuvinte). GPT Boss generează conținut (și îi face spinning), scrie cod, generează analize de marketing, scrie e-mailuri și tweeturi, scrie chiar și business planuri sau c.v.-uri.
Înregistrarea e gratuită, și ai posibilitatea de a porni utilizarea GPT Boss, având în „cont” 10.000 de tokens gratuiți, un credit care poate fi mărit prin trecerea la un plan lunar de 10 $ (50.000 tokens), 30 $ (250.000 tokens) sau 100 $ (1,5 milioane tokens). De asemenea, poți cumpăra aceste credite cu sume fixe, o singură dată, la prețuri bunicele: 15 $ pentru 50.000 tokens, 40 $ pentru 250.000 tokens sau 150 $ pentru 1,5 milioane tokens.
YouChat
YouChat este un alt robot de chat bazat pe inteligența artificială, o altă alternativă la ChatGPT, încorporat în motorul de căutare cu același nume: You. Antrenat pe un model ChatGPT îmbunătățit, YouChat este capabil să poarte conversații cu acces la internet. Această caracteristică presupune că robotul rămâne la curent cu cele mai recente informații și, prin urmare, oferă răspunsuri precise nu numai în chat, ci și alături de rezultatele căutării. Fapt care, în principiu, îl face superior lui ChatGPT.
Conversația cu YouChat este simplă și se desfășoară foarte ușor, tot ce trebuie să faci fiind să scrii întrebarea în box-ul destinat chat-ului. YouChat funcționează precum ChatGPT și poate oferi o varietate de informații: poate să scrie linii de cod, să dea sfaturi, să descompună concepte complicate, să rezume cărți și multe altele. Cu toate acestea, din când în când, robotul se blochează și menționează pur și simplu că nu poate obține un răspuns în momentul respectiv.
YouChat nu are momentan funcții suplimentare, precum comenzile vocale, partajarea chat-ului sau conversația cu personalități, dar compensează prin baza de informații actualizată și în special prin faptul că este (cel puțin deocamdată) un instrument gratuit. Și YouChat specifică faptul că se află în versiune Beta și că acuratețea generării de informații poate lăsa de dorit.
Perplexity AI
Perplexity AI e o alternativă la ChatGPT, un chatbot antrenat pe API-ul OpenAI care, ca atare, livrează răspunsuri bune. Site-ul este minimalist, instrumentul său fiind ușor de utilizat și oferind o funcționalitate asemănătoare cu cea a ChatGPT, inclusiv capacitatea de a purta conversații și de a oferi răspunsuri de la cele simple la cele nuanțate. Cu toate acestea, spre deosebire de ChatGPT, Perplexity AI citează și sursele pe care le folosește pentru a răspunde la întrebări, lucru remarcabil, având în vedere faptul că informațiile generate de roboții conversaționali ar trebui verificate în permanență. Cu toate acestea, în acest caz există un oarecare risc de a se ajunge la plagiat accidental.
Ori de câte ori este întrebat ceva, AI-ul Perplexity citează sursa (precum Wikipedia) la sfârșitul fiecărei propoziții și chiar derivă din ea. E puțin probabil, totuși, să copieze exact conținutul din sursa citată, prin urmare Perplexity AI își face datoria. Ba chiar și-o face fără să pară confuz, descurcându-se bine. Ce nu ne place este că nu ține minte conversațiile, iar răspunsurile generate sunt scurte.
Nu există altă posibilitate de a conversa cu PerplexityAI în afară de text introdus manual, dar avantajul major este că această alternativă la ChatGPT este complet gratuită.
Concluzie
Cu speranța că măcar una dintre aceste alternative la ChatGPT te va satisface și îți va face munca mai ușoară, în condițiile în care nu vrei să plătești atât cei 42 $ pentru chatbot-ul de la OpenAI, te invităm să citești și despre aceste tool-uri A.I. gratuite, pe care să le folosești în 2023!