10 meserii amenințate în mod iminent de inteligența artificială

10 meserii amenințate în mod iminent de inteligența artificială

Se preconizează că integrarea inteligenței artificiale în diverse industrii va înlocui anumite locuri de muncă, în primul rând datorită capacității inteligenței artificiale de a îndeplini sarcini mai eficient, mai precis și la un cost mai mic. Iată zece locuri de muncă care vor fi probabil afectate sau înlocuite în mod semnificativ de IA și presupusele motive pentru care se va întâmpla acest lucru într-o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp:

10 meserii ce vor fi înlocuite de AI

Reprezentanții de serviciu clienți

Roboții de chat AI și asistenții virtuali devin din ce în ce mai sofisticați, fiind capabili să rezolve o gamă largă de întrebări legate de serviciile pentru clienți fără a fi nevoie de intervenția umană. Aceștia pot oferi servicii 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pot gestiona mai multe întrebări simultan și nu sunt limitați de constrângeri umane precum oboseala sau emoțiile.

Chatbots-ii pot accesa și analiza rapid cantități mari de date pentru a oferi răspunsuri precise și personalizate. De asemenea, pot învăța în urma interacțiunilor pentru a se perfecționa în timp, oferind soluții și răspunsuri mai eficiente la întrebările clienților.

Rentabilitatea soluțiilor de inteligență artificială este un alt factor important. Implementarea AI pentru serviciul clienți poate reduce în mod semnificativ costurile cu forța de muncă pentru companii și poate oferi adesea o experiență mai consistentă și mai fiabilă pentru clienți.

Operatorii de date

Algoritmii AI, în special cei care utilizează învățarea automată, sunt extrem de eficienți în procesarea volumelor mari de date. Aceștia pot efectua sarcini de introducere a datelor mai rapid și cu mai puține erori decât funcționarii umani.

Aceste sisteme pot lucra continuu, fără pauze sau fără a avea nevoie de somn, ceea ce conduce în mod evident la o productivitate mult mai mare. De asemenea, ele sunt capabile să învețe și să se adapteze, îmbunătățindu-și eficiența în timp, pe măsură ce procesează mai multe date.

Automatizarea sarcinilor de rutină sau repetitive, precum introducerea datelor, eliberează lucrătorii umani care se pot concentra pe sarcini mai complexe, care necesită inteligență emoțională, gândire critică și rezolvarea creativă a problemelor. În caz că e nevoie de așa ceva în cadrul companiei…

Angajații din telemarketing

Sistemele de inteligență artificială pot automatiza procesul de efectuare a apelurilor telefonice către potențialii clienți, utilizând procesarea limbajului natural pentru a interacționa într-o manieră asemănătoare cu cea umană. Această tehnologie este deja utilizată în diverse forme de interacțiuni automate cu clienții.

CITEȘTE ȘI
10 termeni legați de inteligența artificială pe care ar trebui să-i cunoască toată lumea

AI poate analiza datele clienților pentru a personaliza apelurile și a îmbunătăți probabilitatea unei vânzări. Această abordare bazată pe date permite eforturi de marketing mai bine direcționate, care sunt adesea mai reușite decât strategiile ample folosite de obicei de telemarketerii umani.

Sistemele automatizate nu suferă de aceleași limitări ca și lucrătorii umani, cum ar fi nevoia de odihnă sau încărcătura emoțională pe care o poate avea telemarketingul, ceea ce le face mai eficiente și mai rentabile pentru companii.

Contabilii și funcționarii din domeniul contabilității:

Inteligența artificială și algoritmii de învățare automatizată sunt bine adaptați la gestionarea datelor financiare, fiind capabili să proceseze tranzacții și să mențină înregistrări cu o precizie și o eficiență ridicate.

Aceste sisteme pot analiza continuu datele financiare, oferind informații în timp real și identificând tendințe sau discrepanțe mult mai rapid decât ar putea face-o un om. Această capacitate permite un management financiar mai proactiv.

În timp ce AI poate gestiona multe sarcini contabile de rutină, rolul contabililor umani ar putea evolua pentru a se concentra mai mult pe strategie și analiză, valorificând datele procesate de AI pentru a lua decizii de afaceri informate.

Agenții de turism

Platformele de rezervări online și algoritmii de inteligență artificială au facilitat călătorilor planificarea și rezervarea călătoriilor fără a mai fi nevoie de un agent de turism uman. AI poate oferi recomandări personalizate pe baza preferințelor și a comportamentului anterior al călătorului.

Sistemele de IA pot compara rapid prețurile și opțiunile dintr-o gamă largă de servicii de călătorie, ceea ce ar necesita mult timp pentru un agent uman. Această eficiență reprezintă un avantaj major pentru consumatori.

Rolul agențiilor de turism evoluează, punându-se accentul pe furnizarea de cunoștințe specializate și servicii personalizate pentru nevoi de călătorie complexe pe care inteligența artificială nu le poate încă satisface. Chiar și așa, însă, se așteaptă ca numărul agenților de turism să scadă vertiginos.

Traducătorii și interpreții

Progresele în domeniul procesării lingvistice bazate pe inteligență artificială au îmbunătățit semnificativ capacitățile software-ului de traducere și interpretare. Aceste instrumente pot gestiona acum traduceri complexe cu un grad ridicat de precizie în timp real.

CITEȘTE ȘI
Ponturi pentru a scrie cele mai bune prompt-uri GPT-3

Traducătorii AI pot lucra cu o gamă largă de limbi și dialecte, oferind servicii care ar fi dificil de acoperit de către traducătorii umani. De asemenea, aceștia sunt accesibili oricând și oriunde, oferind servicii de traducere instantanee.

Cererea de traducători și interpreți umani se va concentra probabil pe traduceri nuanțate, sensibile din punct de vedere cultural sau foarte specializate, în care contextul și subtilitatea sunt cruciale, domenii în care AI încă se luptă să egaleze capacitățile umane.

Asistenții și recepționerii

Asistenții virtuali și sistemele automatizate bazate pe inteligență artificială se pot ocupa de multe dintre sarcinile îndeplinite în mod tradițional de asistenții umani și recepționeri, cum ar fi programarea întâlnirilor, răspunsurile la întrebări de bază și gestionarea comunicațiilor.

Aceste sisteme pot oferi servicii 24 de ore din 24, 7 zile din 7 și pot gestiona un volum mare de interogări simultan, ceea ce nu este fezabil pentru un recepționer uman.

Adoptarea inteligenței artificiale în acest rol este determinată de dorința de a îmbunătăți eficiența și de a reduce costurile forței de muncă. Deși există încă un loc pentru interacțiunea umană în multe medii, iar AI-ul nu poate pregăti cafeaua cu șarm, rolul asistentului va evolua probabil pentru a se concentra pe sarcini mai complexe și mai nuanțate.

Jurnaliștii și creatorii de conținut

Speriată de AI

Instrumentele de generare de conținut bazate pe inteligență artificială devin din ce în ce mai sofisticate, capabile să producă articole, știri, rapoarte și chiar conținut creativ. Aceste instrumente utilizează procesarea limbajului natural și învățarea automată pentru a scrie articole coerente și corecte din punct de vedere factual.

IA poate analiza cantități mari de date și tendințe pentru a genera perspective, care pot fi apoi transpuse în conținut scris. Acest proces este mult mai rapid decât scrierea umană și poate fi realizat non-stop.

Dacă inteligența artificială se poate ocupa în mod eficient de raportarea factuală și de conținutul bazat pe date, jurnaliștii și scriitorii umani vor evolua probabil în roluri care pun accentul pe analiza, interpretarea și aspectele legate de conținut, pe care AI nu le poate reproduce în totalitate. Cu toate acestea, unele dintre redacțiile marilor ziare ale lumii au concediat deja jurnaliști pentru a-i înlocui cu programe AI generatoare de conținut.

CITEȘTE ȘI
E legal să vinzi conținut generat de inteligența artificială?

Asistenții juridici și para-juriștii

IA poate automatiza multe dintre sarcinile efectuate de asistenții juridici și para-juriști, cum ar fi revizuirea documentelor, cercetarea juridică și chiar evaluările preliminare ale cazului. Aceste sisteme pot procesa și analiza documentele juridice mult mai rapid decât oamenii.

Algoritmii de IA pot identifica jurisprudența relevantă, precedentele și textele juridice, ajutând la elaborarea strategiilor juridice. Acest lucru nu numai că accelerează procesul, dar poate crește și acuratețea cercetării juridice.

Profesioniștii umani din domeniul juridic se vor îndrepta probabil către roluri care pun accentul pe gândirea strategică, relațiile cu clienții și aparițiile în sala de judecată, unde abilitățile umane sunt de neînlocuit.

Lucrătorii din comerțul cu amănuntul

Tehnologiile de inteligență artificială, cum ar fi casele de marcat automatizate și roboții de asistență online pentru clienți, schimbă fața comerțului cu amănuntul. Sistemele automatizate pot gestiona tranzacțiile, administra inventarul și chiar oferi recomandări personalizate de cumpărături.

Utilizarea AI în platformele de retail online a avut un impact semnificativ asupra magazinelor fizice. Algoritmii AI pot oferi o experiență de cumpărături online mai personalizată decât cea pe care o poate oferi un lucrător uman într-un magazin.

Interacțiunea umană este încă apreciată în comerțul cu amănuntul, dar eficiența și rentabilitatea soluțiilor de inteligență artificială determină multe companii să adopte aceste tehnologii, reducând numărul de lucrători umani necesari.

Concluzie

Acestea nu sunt singurele meserii amenințate de inteligența artificială, impactul acesteia asupra lumii contemporane afectând (în mod pozitiv sau negativ, rămâne să decidem) mult mai multe zone ale industriei, agriculturii, serviciilor etc. Dacă ar trebui să-ți faci griji cu privire la locul tău de muncă? Da și nu. Preîntâmpinând acest tsunami digital care se apropie de „țărm” cu viteza luminii, și mai ales învățând cum să-l stăpânești și să-l „călărești”, te vei adapta rapid la noile realități și fie te vei reconverti profesional, fie vei ști cum să lucrezi cu inteligența artificială în domeniul tău, având chiar posibilitatea de a avansa și evolua în carieră. Dacă vei rămâne însă speriat, oripilat și cu o atitudine negativistă în fața IA, e foarte probabil să-ți pui în pericol chiar propria existență profesională.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top