Odată cu apariția explozivă a modulului ChatGPT, lansat de OpenAI, mulți creatori de conținut și-au simțit, pe bună dreptate, existența amenințată. Practic, în câteva secunde, chatbot-ul e capabil să genereze un articol concis, în baza unui prompt detaliat. Ba, mai mult, el îl poate genera în orice limbă dorești, chiar dacă traducerea nu este întotdeaună perfectă.
În aceste condiții, realizarea unor articole care apoi să fie puse pe diverse bloguri sau site-uri pare, la prima vedere, floare la ureche. De aceea, mulți au trecut rapid de la depresia ideii că cineva le poate fura job-ul la entuziasmul faptul că, de acum, se poate crea conținut mult mai rapid, care să ia forma unor articole indexabile care să ridice site-urile respective în rank și care să rupă Google-ul în două. Dar… oare lucrurile stau chiar așa?
Avertizarea Google, încă din primăvara lui 2022
Ei bine, nu! Încă din luna aprilie a anului 2022, mai precis cu câteva luni înainte ca ChatGPT să fie scos la înaintare de către OpenAI, Google a decretat, prin vocea lui John Mueller, șeful Google Webmaster, că cei care își externalizează producția de text către instrumente precum GPT-3 se pot aștepta să fie retrogradați de către cel mai mare motor de căutare.
Un blog fals, cu texte complet generate de GPT-3 prin intermediul inteligenței artificiale, despre ajutorul în viață și auto-optimizare, reușise să câștige mii de cititori în anul 2020. La lucrările trimestriale, eseurile scrise de GPT-3 au obținut note mai bune decât cele scrise de studenți. De atunci, OpenAI a îmbunătățit continuu GPT-3, de exemplu cu posibilitatea de a ajusta AI-ul lingvistic la subiecte individuale. Astfel, se vehiculează din ce în ce mai mult ideea că GPT-3 și viitoarele instrumente de inteligență artificială și mai puternice, precum GPT-4, ar putea schimba masiv activitatea ce ține de crearea de conținut pe internet.
John Mueller explicase poziția Google cu privire la conținutul generat de inteligența artificială în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri, precizând că Google ar clasifica de acum conținutul generat de inteligența artificială drept spam, la fel ca și alte tipuri de conținut generat automat. „Pentru noi, conținutul generat automat este, în continuare, împotriva direcțiilor pe care ar trebui să le urmeze administratorii de site-uri web. Așa că noi am considera că acest tip de conținut este spam”, a precizat Mueller, sugerând un lucru cât se poate de clar: nu folosiți conținutul creat cu GPT-3 sau alte instrumente A.I. în scopuri SEO!
Conținutul creat de ChatGPT poate fi detectat de către Google ?
Întrebarea pe care au început să și-o pună din ce în ce mai mulți creatori de conținut care se vedeau deja cu blogurile, site-urile și clienții pe piscurile generatoare de venit ale indexării Google, este dacă nu cumva Google poate să identifice rapid conținutul creat de GPT și să-l trateze ca atare. Adică să… nu-l bage în seamă.
Răspunsul este: da, Google poate detecta conținutul creat de ChatGPT, deoarece cercetătorii motorului de căutare lucrează de mulți ani la algoritmi care să identifice cu succes conținutul generat de inteligența artificială. Cercetătorii de la Google au testat diverse strategii (înlocuirea cuvintelor cu sinonime, adăugarea greșelilor de ortografie etc) și au descoperit că unele caracteristici statistice ale unui text generat de AI, cum ar fi scorurile Gunning-Fog Index și Flesch Index, erau utile pentru a prezice dacă un text a fost generat de calculator, chiar dacă textul respectiv a folosit un algoritm conceput pentru a se sustrage detectării.
Un alt aspect interesant este că cercetătorii OpenAI au dezvoltat un filigran criptografic, un watermark care ajută la detectarea conținutului creat prin intermediul unui produs OpenAI, precum ChatGPT. Această filigranare – care s-ar încadra în zona de practici etice ale industriei A.I. – este ieftină, nu afectează calitatea rezultatului și nu necesită mult calcul, prin urmare poate deveni rapid un standard al industriei. „Oricine ar dori să fie considerat un jucător responsabil ar include-o”, a declarat Scott Aaronson, cercetător OpenAI.
Cea mai bună comparație a acestei filigranări este similaritatea cu acel fișier robots.txt care este înglobat în orice site și prin intermediul căruia ai posibilitatea, în caz că-ți dorești, ca site-ul tău să nu fie indexat de motoarele de căutare, specificând acest lucru și având ca rezultat respectarea deciziei de către motoarele de căutare.
Acest „watermark” dezvoltat de OpenAI are la bază o criptografie, iar oricine are cheia poate testa un document pentru a vedea dacă include filigranul digital care arată că e generat de inteligența artificială. Codul poate fi, de exemplu, sub forma modului în care este folosită punctuația sau în alegerea cuvintelor.
Aaronson a anunțat că obiectivul este de a implementa filigranarea într-o versiune viitoare a GPT.
Google detectează și conținutul creat cu algoritmi anti-detectare
Multă lume nu știe (încă) faptul că Google recunoaște conținutul creat cu ajutorul A.I., susținând contrariul. Doar că, în bună măsură, această „problemă” a fost deja rezolvată, în acest moment putând fi detectat inclusiv conținutul creat cu algoritmi anti-detectare! Și, revenind la declarațiile lui John Mueller, din aprilie 2022, acesta a precizat în mod clar că orice conținut generat automat încalcă liniile directoare ale Google.
Cu alte cuvinte, gândește-te de două ori înainte de a te apuca să creezi tone de conținut cu ajutorul ChatGPT, pe care să-l postezi pe bloguri sau pe site-uri. E foarte posibil, ba chiar și foarte probabil, ca acesta să ajungă rapid maculatură digitală. Iar timpul pierdut nu-l mai recuperezi.
Dacă vrei cu adevărat să folosești ChatGPT în zona de SEO, atunci pune-l la muncă pe zona de cercetare, documentare și analiză, poate pentru crearea de meta-descrieri (aici, Google precizeazăîn mod specific că acest lucru nu este împotriva politicilor sale), pentru a genera schițe și brief-uri de conținut etc, dar întotdeauna revizuiește materialele produse de A.I., pentru a trece prin filtrul uman calitatea și acuratețea lor.
Site-uri care detectează conținutul creat de A.I.
În final, iată și o listă cu 3 site-uri care detectează conținutul creat cu ajutorul A.I.-ului:
- Writer (18 $ pe lună, cu două săptămâni gratuite de trial)
- HuggingFace (detector gratuit pentru GPT-2)
- Originality (20 $ pentru scanarea a 200.000 de cuvinte)