cele mai bune prompt-uri GPT-3

Ponturi pentru a scrie cele mai bune prompt-uri GPT-3

Modelul lingvistic GPT-3 (Generative Pretrained Transformer – 3) dezvoltat de compania OpenAI poate genera text în limbaj natural în baza unui mesaj care a fost denumit, în mod generic, prompt. GPT-3 e capabil să genereze o gamă largă de rezultate, de la propoziții și paragrafe coerente până la date structurate, precum tabele și liste. Cine a utilizat deja ChatGPT, de pildă, chatbot-ul OpenAI ce are în spate modelul GPT-3, a văzut cât de ușor este să primească răspunsuri în urma unei cerințe. Doar că, după entuziasmul general, ne dăm seama că aceste răspunsuri pot varia în funcție de calitatea prompt-ului transmis. Cu alte cuvinte, pentru a obține cele mai bune rezultate de la GPT-3, trebuie să știi să scrii prompturi bune. Iată câteva ponturi pentru a scrie cele mai bune prompt-uri GPT-3.

Oferă un context în prompt

Se pare că roboții se descurcă mai bine dacă le oferi un context, prin urmare definește în mod clar ceea ceea ce dorești de la GPT-3 și specifică totul în prompt. Iată un exemplu:

Să presupunem că solicitarea de bază este: Scrie despre veganism

O idee mai bună este să îi dai comanda: Scrie o postare de blog despre ce înseamnă veganismul și cum a luat amploare acest fenomen în ultimii ani.

Includerea ideii de blog, precum și a detaliilor legate de subiectul în sine, va genera un răspuns mai precis din partea chatbot-ului.

Hai să vedem un alt exemplu. Să zicem că îi dai solicitarea Scrie despre cum se face friptura de vită.

Ei bine, un prompt mai bun în acest caz ar fi: În calitate de chef, descrie-mi cum ai face o friptură de vită delicioasă pe care s-o servești într-un restaurant de top”

Faptul că ai oferit chatbot-ului un rol specific (acela de chef) și un context (restaurantul de top) îl va face să genereze un text mai bun.

Inteligența artificială poate schimba și stilul de scriere al textului pe care-l generează, așa că poți include și acest aspect atunci când compui prompt-ul. De exemplu:

CITEȘTE ȘI
Cum să folosești Inteligența Artificială și să-ți maximizezi potențialul în lumea digitală

Te gândești să-i ceri să-ți livreze O poezie despre stelele de pe cer.

Dar dacă adaugi Te rog scrie o poezie de pe stelele de pe cer în stilul lui Mihai Eminescu, vei primi în mod cert o poezie mai bună. Cu accente… eminesciene.

Include informații în solicitarea din prompt

Să presupunem că vrei ca ChatGPT să-ți genereze un paragraf de introducere despre propria ta persoană. Ei bine, A.I.-ul nu are cum să știe lucruri despre tine (cel puțin deocamdată). Dar îi poți oferi informațiile de care are nevoie, astfel încât să poată face referințe directe. De pildă, ai putea să-i oferi C.V.-ul tău în prima parte a prompt-ului.

Iată C.V.-ul lui Mihai: [inserezi C.V.-ul]

În baza informațiilor de mai sus, scrie-mi te rog o introducere ingenioasă despre Mihai.

O altă situație poate fi aceea în care dorești ca ChatGPT să-ți facă un rezumat al unui articol. În acest caz iei cu copy articolul respectiv, îl atașezi la prompt, apoi dai comanda: Rezumă în 5 puncte articolul de mai sus

Nu uita, însă, că GPT-3 are acces doar la lucrările și textele publicate până în anul 2021, neavând capacitatea de a scotoci internetul. Îi poți da un URL din care să citească, fie el și mai recent, dar pentru a genera răspunsul va folosi doar textul din URL și memoria cu care a fost antrenat pe subiectul respectiv.

Oferă-i exemple în prompt

Furnizarea de exemple în prompt poate ajuta A.I.-ul să înțeleagă tipul de răspuns pe care îl cauți (oferindu-i, totodată, mai mult context).

De pildă, dacă dorești ca A.I.-ul să răspundă la întrebarea unui utilizator într-un format bazat pe chat, poți include un exemplu de conversație anterioară între utilizator și agent. Va fi necesar să închei solicitarea cu „Agent:” pentru a indica locul în care dorești ca GPT-3 să înceapă să tasteze. Poți face acest lucru folosind ceva de genul:

CITEȘTE ȘI
Cum să creezi cele mai bune prompturi pentru a genera conținut A.I. de calitate

Ești un cofetar expert care răspunde la întrebările utilizatorilor. Răspunde ca agent.

Exemplu de conversație:

Utilizator: Hei, poți să mă ajuți cu ceva?

Agent: Sigur că da! Cu ce te pot ajuta?

Utilizator: Vreau să fac o prăjitură, dar nu știu la ce temperatură să setez cuptorul.

Agent: Pentru majoritatea prăjiturilor, cuptorul trebuie preîncălzit la 180°C.

Utilizator: [Introdu întrebarea utilizatorului]

Agent:

De asemenea, exemplele pot fi utile pentru matematică, codificare, analiză analitică și orice altceva în care specificul contează foarte mult. Dacă dorești să folosești OpenAI pentru a formata o bucată de date, va fi deosebit de important să îi dai un exemplu. De pildă:

Exemplu:

Intrare: 2020-08-01T15:30:00Z

Aug/01/2020 15:30:00 Adaugă 5 zile și convertește următoarea marcă de timp în formatul MMM/DD/AAAA HH:MM:SS

Input: 2020-07-13T12:18:03.934Z

Output:

Specifică lungimea răspunsului pe care îl dorești

Este util să furnizezi un număr de cuvinte pentru răspunsul așteptat, astfel încât să nu primești un răspuns de 500 de cuvinte atunci când cauți doar o propoziție (sau invers). Folosește intervale de lungimi acceptabile.

De exemplu, dacă dorești un răspuns de 500 de cuvinte, ai putea oferi un îndemn în prompt de genul Scrie un rezumat de 500-700 de cuvinte al acestui articol. Acest lucru oferă inteligenței artificiale flexibilitatea de a genera un răspuns care se încadrează în intervalul specificat. De asemenea, poți utiliza termeni mai puțin preciși, cum ar fi „scurt” sau „lung”.

Solicitare de bază: Rezumă acest articol.

Un prompt mai bun: Scrie un rezumat de 500 de cuvinte al acestui articol.

Definește formatele așteptate

GPT-3 poate scoate la iveală diverse limbaje de cod, cum ar fi Python și HTML, precum și stiluri vizuale, cum ar fi diagrame și CSV-uri. Spunându-i formatul de intrare și cel de ieșire dorit te va ajuta să obții exact ceea ce ai nevoie. De exemplu:

CITEȘTE ȘI
Ce este GPT-4, care sunt diferențele față de GPT-3 și cât costă

Nume produs,Cantitate

Măr,1

Portocală,2

Banană,1

Kiwi,1

Pin

Denumirea produsului, cantitate

Măr,1

Portocală,2

Banană,1

Kiwi,1

Ananas,2

Jackfruit,1

Măr,2

Portocală,1

Banană,1

Folosind CSV-ul de mai sus, generează un grafic al frecvenței cu care fiecare produs apare în textul de mai sus.

Nu uita să definești formatul de intrare (în acest caz, CSV), verificând suplimentar dacă ai făcut-o, fiindcă altfel comanda e inutilă.

Un alt exemplu: dacă dorești să adăugați transcrierea ultimului interviu din podcast pe site-ul tău, dar ai nevoie să o convertești în HTML. A.I.-ul te poate ajuta fiindcă se pricepe foarte bine să facă acest lucru. Doar că trebuie să îi spui exact despre ce ai nevoie.

[Introdu textul complet al transcrierii unui interviu]

Extrage interviul de mai sus în format HTML.

Folosește expresii la îndemână

Uneori trebuie doar să găsești fraza exactă la care GPT-3 va răspunde. Iată câteva expresii despre care utilizatorii au descoperit că pot aduce un plus de acuratețe când sunt folosite cu OpenAI pentru obținerea anumitor rezultate.

Să gândim pas cu pas

Această comandă va face A.I.-ul să gândească logic, putând fi de ajutor în mod specific în privința problemelor de matematică.

Să gândim invers

Acest lucru poate fi de ajutor dacă A.I.-ul continuă să ajungă la concluzii inexacte.

În stilul lui [persoană celebră]

Acest lucru va ajuta la setarea mai exactă a stilului de răspuns.

Ca un [inserează profesia/rolul]

Acest lucru ajută la încadrarea cunoștințelor A.I.-ului, astfel încât acesta să știe cu exactitate ceea ce știe și ceea ce… nu știe.

Iată aici mai multe exemple de prompt-uri GPT-3 pe care să le adaptezi și să le folosești în solicitările tale către Chat-GPT, în funcție de domeniul de care ești interesat.

Citește și: 5 idei pentru a face bani cu instrumentele A.I. generatoare de text

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top