ce este chinchilla ai

Ce este Chinchilla AI, modelul care amenință supremația lui GPT-3?

În plină isterie generată de popularizarea lui GTP-3, avem parte de o nouă știre-bombă. Chinchilla AI un alt model lingvistic de inteligență artificială, despre care se spune că este mai puternic decât GPT-3, amenință supremația acestuia. Da, ai auzit bine. Se pare că motorul din spatele ChatGPT este depășit de noul model de limbaj creat de compania DeepMind. Vestea s-a răspândit rapid și lumea se întreabă acum: „Ce este Chinchilla AI?”.

Ce este Chinchilla AI?

Chinchilla AI este un model lingvistic, lansat în martie 2022 de către compania DeepMind, care s-a dovedit a fi superior concurenților săi. Acesta funcționează într-o manieră similară cu a altor modele lingvistice mari, cum ar fi GPT-3 (175 miliarde de parametri), Jurassic-1 (178 miliarde parametri), Gopher (280 miliarde parametri) și Megatron-Turing NLG (530 miliarde parametri). Cu toate acestea, principalul argument de vânzare al Chinchilla AI este faptul că poate fi creat pentru același cost anticipat ca și Gopher, dar folosește mai puțini parametri cu mai multe date pentru a furniza, în medie, rezultate cu 7% mai precise decât Gopher.

Așadar, Chinchilla AI are o acuratețe medie de 67,5 % pe criteriul de referință MMLU, ceea ce reprezintă o performanță cu 7 % mai mare decât cea a lui Gopher. În mod incredibil, Chinchilla AI depășește astfel modelele lingvistice tradiționale în privința acurateții. În plus, Chinchilla necesită mult mai puțină putere de procesare pentru inferență și ajustare, ceea ce aduce mari beneficii aplicațiilor din aval.

Din păcate, în prezent nu există nicio modalitate prin care publicul larg să poată utiliza Chinchilla AI DeepMind, deoarece modelul se află încă în faza de testare. Odată lansat, Chinchilla AI va fi util pentru dezvoltarea diferitelor instrumente de inteligență artificială, cum ar fi chatboții, asistenții virtuali și modelele predictive. Până atunci, nu ne rămâne decât să ne informăm din mesajele pe Twitter ale cercetătorilor de la DeepMind.

CITEȘTE ȘI
OpenAI a anunțat Sora, instrumentul AI care generează video din text

Citește și: Microsoft vrea să adauge ChatGPT la Bing, motorul său de căutare

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top