chat bot ce este chatgpt

Ce este ChatGPT, chatbot-ul care a înnebunit planeta?

ChatGPT (Generative Pre-training Transformer) este un model de limbaj generativ dezvoltat de OpenAI care poate fi utilizat pentru a răspunde la întrebări, a face predicții sau a genera texte originale. Acest model se bazează pe o arhitectură de rețea neurală cunoscută sub numele de „transformer” și a fost antrenat pentru a învăța pattern-uri din datele de intrare prin intermediul unui proces numit „pre-antrenare”.

Când a fost creat modelul GPT?

Modelul GPT a fost lansat pentru prima dată în 2018 și a devenit rapid unul dintre cele mai populare modele de limbaj generativ din industrie. Acest lucru se datorează în mare parte capacității sale de a genera text de înaltă calitate și de a răspunde relevant la întrebări sau de a face predicții. De exemplu, modelul GPT poate fi utilizat pentru a genera texte care par a fi scrise de o persoană reală, cum ar fi povestiri sau articole.

ce este chatgpt
Foto: B4LLS

Unul dintre cele mai cunoscute utilizări ale modelului GPT este în chatbot-uri. Chatbot-urile sunt programe care simulează o conversație cu o persoană prin intermediul mesajelor de text sau al vocii. Acestea pot fi utilizate în diverse scopuri, cum ar fi pentru a oferi suport clienților sau pentru a răspunde la întrebările utilizatorilor. Utilizarea unui model GPT într-un chatbot îi permite să răspundă la întrebările utilizatorilor într-un mod mai natural și mai asemănător cu o conversație reală.

Modelul GPT poate fi, de asemenea, utilizat pentru a genera texte originale. Acest lucru poate fi realizat prin intermediul unui proces numit „prompting”, în care se oferă modelului un set de cuvinte sau propoziții care servește ca punct de plecare pentru textul generat. De exemplu, dacă se oferă modelului GPT prompt-ul „Un câine portocaliu care poate vorbi se plimbă prin oraș”, modelul ar putea genera o poveste amuzantă despre acest patruped vorbitor.

Modelul GPT poate fi, de asemenea, utilizat în diverse alte aplicații, cum ar fi generarea de sumare pentru articole sau pentru a face predicții în diverse domenii, cum ar fi finanțele sau meteorologia. De exemplu, modelul GPT poate fi antrenat pentru a analiza datele financiare și a face predicții cu privire la evoluția pieței sau a anumitor acțiuni.

CITEȘTE ȘI
Am testat 7 instrumente care colorizează fotografiile folosind inteligența artificială

În general, modelul GPT poate fi utilizat în multe moduri diferite, dar este important de reținut că acest model nu este infailibil și poate face greșeli sau să genereze răspunsuri nepotrivite în anumite contexte. Prin urmare, este important să se verifice întotdeauna acuratețea și relevanța informațiilor generate de către modelul GPT înainte de a fi utilizate într-un context important.

OpenAI a lansat o versiune actualizată a modelului GPT numită GPT-3 (Generative Pre-training Transformer 3), considerată de mulți experți drept cea mai avansată și puternică versiune de până acum, cu o capacitate de procesare de 175 miliarde de parametri.

Modelul este limitat la limbaj, în sensul că nu poate produce videoclipuri, sunete sau imagini, precum „fratele” său Dall-E 2 (sau alte softuri similare), având o înțelegere profundă a cuvântului vorbit și scris.

Cum funcționează GPT-3

ce este chatgpt open ai
Foto: slate.com

La prima vedere, tehnologia GPT-3 este simplă. Modelul primește cererile, întrebările sau solicitările și răspunde rapid la ele. Dar tehnologia din spate este mult mai complicată decât pare.

Modelul a fost antrenat folosind baze de date de text de pe internet. Antrenamentul a inclus un număr impresionant de 570 GB de date obținute din cărți, texte de web, Wikipedia, articole și alte lucrări de pe internet. Pentru a fi și mai exact, 300 de miliarde de cuvinte au fost introduse în sistem.

Fiind un model lingvistic, acesta funcționează pe bază de probabilitate, fiind capabil să ghicească care ar trebui să fie următorul cuvânt dintr-o propoziție. Pentru a ajunge la un stadiu în care să poată face acest lucru, modelul a trecut printr-o etapă de testare supravegheată.

Ceea ce diferențiază această tehnologie de altele similare este faptul că ea continuă să învețe în timp ce ghicește care ar trebui să fie următorul cuvânt, îmbunătățindu-și în mod constant capacitatea de înțelegere a indicațiilor și a întrebărilor pentru a deveni cel mai bun „știe-tot”.

Dacă vrei, te poți gândi că GPT-3 este o versiune îmbunătățită și mult mai inteligentă a software-ului de completare automată pe care îl vezi adesea în e-mail sau în programele de editare. Începi să tastezi o propoziție și sistemul îți oferă o sugestie a ceea ce urmează să spui. Precum cuvintele predictibile de pe telefonul mobil.

CITEȘTE ȘI
Tool-uri A.I. gratuite pe care să le folosești în 2023

Ce este ChatGPT și care e diferența față de GPT-3

Pentru că, în general, există o confuzie legată de identitățile ChatGPT și GPT-3, am întrebat chatbot-ul ChatGPT care e diferența dintre ele. Iată răspunsul:

GPT-3 (Generative Pre-trained Transformer 3) este o rețea neuronala de procesare a limbajului natural dezvoltată de OpenAI, care poate fi utilizată pentru diverse aplicații de procesare a limbajului, inclusiv pentru traducere automată, scrierea asistată de calculator, conversații automate și altele. GPT-3 este una dintre cele mai avansate modele de procesare a limbajului disponibile astăzi și poate fi folosită pentru a genera texte care par scrise de o persoană umană.

ChatGPT, pe de altă parte, este o variantă a modelului GPT-3 dezvoltată special pentru a fi utilizată în conversații automate. Acest model a fost antrenat pentru a răspunde întrebărilor și a iniția conversații într-un mod care pare natural pentru o persoană umană. ChatGPT poate fi folosit pentru a crea chatbot-uri care pot conversa cu oamenii într-un mod asemănător cu cum ar face-o o persoană reală.

Deci, în esență, GPT-3 este un model mai general de procesare a limbajului, în timp ce ChatGPT este o variantă specializată a acestuia pentru conversații automate.

Limitările și rateurile lui ChatGPT

Software-ul GPT-3 este în mod evident impresionant, dar asta nu înseamnă că este fără cusur. Prin intermediul funcției ChatGPT, poți observa unele dintre ciudățeniile sale.

Cel mai evident este faptul că software-ul are o cunoaștere limitată a lumii de după 2021. Nu este conștient de liderii mondiali care au ajuns la putere după 2021 și nu răspunde la întrebări despre evenimente recente. Acest lucru nu este o surpriză, având în vedere sarcina imposibilă de a ține pasul cu evenimentele mondiale pe măsură ce se întâmplă, împreună cu antrenarea concomitentă a modelului pe baza acestor informații.

În egală măsură, modelul poate genera informații incorecte, obținând răspunsuri greșite sau neînțelegând ceea ce este întrebat.

CITEȘTE ȘI
Ce este GPT-4, care sunt diferențele față de GPT-3 și cât costă

De asemenea, dacă încerci să fii foarte specializat sau dacă adăugi prea mulți factori la o solicitare, aceasta poate fi deveni copleșitoare pentru model, care poate ignora complet anumite părți ale solicitării.

În egală măsură, există o mulțime de zone în privința cărora ChatGPT are un real succes. În primul rând, pentru un model bazat pe inteligența artificială, are o înțelegere surprinzător de bună în privința eticii și moralității.

Atunci când i se oferă o listă de probleme sau situații etice, ChatGPT este capabil să ofere un răspuns bine gândit cu privire la ceea ce trebuie făcut, luând în considerare legalitatea, sentimentele și emoțiile oamenilor, precum și siguranța tuturor celor implicați.

De asemenea, are capacitatea de a ține evidența conversației existente, fiind capabil să își amintească regulile pe care i le-ai stabilit sau informațiile pe care i le-ai oferit mai devreme în conversație. Practic, poți purta o conversație continuă cu ChatGPT exact ca și cum ai discuta cu un prieten sau cu o altă persoană.

Două domenii în care modelul s-a dovedit a fi cel mai puternic sunt înțelegerea codului și capacitatea sa de a comprima chestiuni complicate. De pildă, ChatGPT îți poate realiza o întreagă schmeă de site web sau poate scrie o explicație ușor de înțeles despre materia întunecată în doar câteva secunde.

Concluzie în legătură cu ce este ChatGPT

În concluzie, Chat GPT este un model de limbaj generativ puternic care poate fi utilizat pentru a răspunde la întrebări, a face predicții sau a genera texte originale. Acest model poate fi utilizat în chatbot-uri pentru a oferi suport clienților sau pentru a răspunde la întrebările utilizatorilor într-un mod mai natural, dar poate fi, de asemenea, utilizat în diverse alte aplicații. Este important să se verifice întotdeauna acuratețea și relevanța informațiilor generate de către modelul GPT înainte de a fi utilizate într-un context important.

Citește și: Cele mai bune servicii de traducere bazate pe Inteligența Artificială (A.I.)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top