Este evident faptul că noile modele de inteligență artificială, recent lansate, ușurează mult munca persoanelor care lucrează în diverse zone, iar profesioniștii SEO trebuie să dezvolte de-acum noi metode de perfecționare a conținutului, pentru a rămâne competenți. Dacă în ultimii ani generarea de conținut a crescut de zeci de ori, odată cu „invazia” A.I.-ului, tsunamiurile vor deveni, practic, de neoprit, iar Internetul va fi o lume a „apelor”, mai limpezi sau mai murdare, în care va trebui să navigăm cu grijă.
Practic, pentru a folosi un model A.I. sau un chatbot trebuie să-i dăm câteva indicații care să genereze răspunsurile pe care le așteptăm. De pe urma acestor instrucțiuni simple, numite prompturi, primim pe tavă articole, imagini, videoclipuri și alte tipuri de conținut. Rămâne de văzut cum și în ce fel îl vom folosi, și dacă Google se va bucura să indexeze acest tip de informație brută (în cazul în care este folosită ca atare), dar un lucru e cert: specialiștii în marketing și profesioniștii SEO vor trebui să stăpânească din ce în ce mai bine utilizarea prompturilor, făcând în așa fel încât să învețe A.I.-ul cum să respecte recomandările SEO pentru a genera conținut de calitate.
Ce este un prompt?
Ca să ne obișnuim un pic cu terminologia, trebuie să înțelegem de la bun început ce este un prompt. Promptul este un set de instrucțiuni introduse de utilizator, care specifică o problemă sau o sarcină pe care modelul de inteligență artificială de la care userul așteaptă răspuns trebuie să o rezolve sau să o execute. Promptul oferă modelului informațiile de care acesta are nevoie pentru a înțelege ce se așteaptă de la el și pentru a-și îndeplini sarcina cu precizie și eficiență.
Indicațiile pot lua diverse forme, în funcție de problema sau sarcina specifică pe care modelul de AI este menit să o rezolve. Ele pot fi scrise sub forma unui set de instrucțiuni sau de sugestii sau pot fi furnizate sub formă de exemple sau de date de probă. În general, un prompt bun ar trebui să fie specific, bine definit și redactat într-un limbaj clar și concis, ușor de înțeles de către modelul de inteligență artificială. Unul dintre cele mai populare astfel de modele este ChatCPT, platforma de chatbot care permite utilizatorilor să creeze și să antreneze boții conversaționali folosind o varietate de instrumente și tehnici diferite.
Cum să creezi un prompt bun
La prima vedere poate părea floare la ureche să creezi un prompt bun. Scrii în căsuța modelului de A.I. ceea ce-ți trece prin cap și aștepți platouașul. În acest caz, însă, nu te aștepți să primești ceva de calitate, ci un răspuns lapidar și fără prea multă esență.
Un prompt bun trebuie să definească în mod clar problema sau sarcina pe care o ceri de la modelul A.I. Trebuie să fie specific și bine definit, existând mai multe lucruri de bază de care trebuie să ții seama în crearea lui. De la această idee a apărut deja noțiunea de… promptologie, care e definită drept arta de a crea un prompt cât mai eficient în generarea de rezultate.
Primul pas în crearea unui prompt bun este definirea clară a cerinței sau a sarcinii pe care o soliciți modelului A.I. Acest lucru inseamnă identificarea intrărilor și ieșirilor specifice cu care urmează să lucreze modelul, precum și constrângerile sau limitările ce se pot aplica.
Definește cât mai bine promptul. Fii specific. Nu-i livra fraze neclare, în așa fel încât modelul să înțeleagă cât mai exact ce se așteaptă de la el pentru a-și îndeplini sarcina cât mai precis. Nu fii ambiguu – acest lucru îl va deruta și nu va îndeplini sarcina dată cu precizie și acuratețe.
Evită jargonul sau termenii prea tehnici care ar putea să-l pună în dificultate. Încearcă să păstrezi promptul cât mai simplu și direct posibil.
De asemenea, ia în considerare capacitățile și limitările modelului A.I., pentru a nu impacta asupra modului în care livrează informația și conținutul.
O sugestie importantă este să-i oferi exemple ale tipurilor de intrări și ieșiri cu care să lucreze. În acest fel, modelul A.I. va înțelege mai bine ce se așteaptă de la el.
Înainte de a începe să lucrezi efectiv cu el, testează promptul modelului A.I., pentru a te asigura că e clar și bine definit. Cu alte cuvinte, rulează un mic set de date de test prin intermediul modelului, pentru a observa cum se comportă și dacă este nevoie să faci ajustări în tipul de prompturi.
Păstrează promptul cât mai simplu, pentru că indicațiile foarte complexe pot fi derutante, ducând la performanțe slabe. Dacă promptul e clar, concis și bine definit, modelul A.I. va fi capabil să îndeplinească sarcinile precis și eficient.
Cinci exemple de prompturi bune pentru crearea de conținut cu ajutorul modelelor A.I.
Conform sugestiilor de mai sus, iată cinci exemple de prompturi bune, care-ți vor genera răspunsuri pe măsură:
1 Scrie o poveste despre un robot care devine conștient de existența lui și trebuie să se confrunte cu această problemă.
2 Generează o rețetă vegană care poate fi gata în maxim 30 de minute.
3 Descrie procesul de fotosinteză a plantelor, folosind un limbaj simplu și clar.
4 Tradu următoarea frază din engleză în română: „Câinele stătea pe prispă și își urmărea stăpânul care îi pregătea o supă de oase”.
5 Sumarizează ideile principale ale articolului „Impactul inteligenței artificiale asupra pieței de job-uri”.
Concluzie
Concluzionând, crearea unui prompt bun pentru un model de inteligență artificială este un pas important în procesul de dezvoltare și implementare a unui sistem de inteligență artificială întru generarea de conținut de tip text. Pentru a crea un prompt bun este important să se ia în considerare capacitățile și limitările modelului de AI, să se utilizeze un limbaj clar și concis, să se ofere exemple, să se evite ambiguitatea, să se testeze promptul și să se țină cont de obiectivul final. Despre prompt-urile care generează imagini A.I. vom vorbi în alt articol.
Citește și: Am testat cele mai bune generatoare de imagini A.I., pe care să le folosești în 2023