Acum, că inteligența artificială începe să-și arate maimuțele din cutie, începem să le descoperim și noi și, încet-încet, să învățăm să ne jucăm cu ele. Unul dintre cele mai spectaculoase lucruri pe care le oferă A.I.-ul este generarea de imagini. Sau de artă digitală, așa cum se grăbesc mulți să o numească. Iar pentru asta avem momentan la dispoziție trei mari instrumente: Dall-E 2 (de la OpenAI, tăticul lui ChatGPT), Stable Diffusion și MidJourney. Primele două sunt gratuite, al treilea e pe bani. Le-am testat pe toate și cel care ne-a fascinat cel mai mult a fost MidJourney. De aceea, în acest articol ne vom „ocupa” un pic acest tool. Vom vedea de ce MidJourney e cel mai bun, de ce MidJourney nu e cel mai bun și vom învăța cum să folosești MidJourney pentru a genera super-imagini A.I.
Cum să folosești MidJourney pentru a genera imagini A.I.
Așadar, dacă vrei să începi să folosești acest instrument, mai jos am schițat un ghid de utilizare MidJourney, în 10 pași simpli, care se vor solda cu generarea A.I. de imagini spectaculoase.
Pasul 1:
Partea care n-o să-ți placă, iar acesta este motivul pentru care MidJourney NU este cel mai bun generator de imagini A.I.. N-o să-ți placă dacă nu ești un utilizator Discord. Chiar și-așa, însă, lucrurile nu sunt chiar oribile. Doar că vei avea sentimentul că te scarpini la urechea dreaptă cu mâna stângă. Așadar, primul pas e să-ți faci un cont pe Discord. MidJourney funcționează exclusiv prin platforma Discord, una unde înscrierea e gratuită. Poți accesa Discord din browser sau poți descărca aplicația pentru a o instala în computer.
Această funcționalitate a MidJourney prin intermediul Discord este punctul slab al tool-ului de generare de imagini A.I. Ce e cel mai enervant la Discord este faptul că va trebui să-ți cauți mereu imaginile în camera respectivă,printre cele generate de alți utilizatori aflați în aceeași cameră. Vezi în pașii următori.
Pasul 2:
Intră pe MidJourney.com și alege Join the Beta. După această acțiune vei primi automat o invitație Discord.
Pasul 3:
Acceptă invitația Discord pentru MidJourney și alege să continui cu Discord.
Pasul 4:
Mergi pe aplicația Discord și selectează pictograma MidJourney (seamănă cu o navă) aflată în meniul din stânga.
Pasul 5:
În cadrul canalului MidJourney din aplicația Discord, localizează camerele Newcomer. Vei vedea că sunt mai multe camere de acest tip, care au denumiri de genul ”newbies-110”. Alege una dintre ele pentru a începe, nu contează care.
Pasul 6:
Este momentul în care poți începe generarea de imagini cu ajutorul MidJourney. Totuși, înainte de a începe, e bine de știut că ai la dispoziție doar un număr limitat de prompt-uri cu care poți genera gratis circa 20-25 de imagini. După aceea, va trebui să achiziționezi un abonament. Nu irosi rapid aceste prompt-uri gratuite, ci gândește-le bine pentru a crea imagini care să te inspire să… vrei mai multe. Ai la dispoziție comanda ”/help” pentru o listă de sfaturi de început.
Pasul 7:
Când ai decis care e prima imagine pe care vrei s-o generezi, tastezi ”/image” (fără ghilimele) în chat-ul Discord din camera aleasă (de începători). După ce ai tastat /image, ți se va deschide un câmp în care vei putea tasta descrierea imaginii pe care vrei s-o generezi. Cu cât ești mai precis în descriere, cu atât A.I.-ul MidJourney va produce o imagine mai bună.
Fii cât mai descriptiv și include, dacă vrei, un anumit stil (de pildă, poți spune că vrei Pixar style, pentru ca imaginea generată să arate în stilul animațiilor Pixar). Sunt termeni pe care trebuie să-i respecți și ar fi bine să te documentezi un pic în prealabil în legătură cu prompt-urile. Acest lucru nu e obligatoriu, totuși, pentru început, când mai degrabă vei experimenta.
După ce termini de introdus descrierea, apasă Enter și solicitarea va fi trimisă.
Pasul 8:
Durează până la un minut ca MidJourney să-ți genereze imaginile. O va face direct în chat-ul camerei respective, lucru care e deranjant. Nu te stresa, însă, după un timp vei regăsi imaginile și în contul tău de MidJourney.
A.I.-ul va crea mai multe versiuni diferite, pe baza descrierii tale – de regulă 4. După care, vei avea la dispoziție mai multe opțiuni pentru a continua.
Dacă te uiți sub imaginile generate, vei vedea mai multe butoane, cu literele U și V, etichetate de la 1 la 4. Numerele corespund celor patru imagini produse de MidJourney. Dacă alegi U (de la Upscale), vei mări rezoluția imaginii respective, într-o versiune mai mare și mai bine definită. Dacă alegi V, MidJourney va crea o imagine complet nouă, pe baza imaginii pe care ai ales-o. Adică o variantă a acesteia.
De asemenea, vei vedea un buton lateral de refresh, cu care poți solicita un nou set de imagini. Ce trebuie să reții, însă, este că fiecare alegere pe care o faci consumă o parte dintre prompt-urile disponibile. Deci fă acest lucru doar dacă ești sigur că vrei să continui.
Pasul 9:
După ce ai ales o imagine care-ți place și selectezi U pentru a o mări, ți se va oferi un nou set de opțiuni. De aici, dacă nu ești 100% mulțumit de imaginea generată, poți alege, printre altele, Make variations, Upscale to max sau Light upscale. De multe ori, alegerea uneia dintre aceste opțiuni îți va schimba mult în bine varianta de imagine.
După ce ai primit imaginea finală, ți-o poți trimite ca mesaj (selectezi emoji-ul plic și o adaugi la chat), fapt ce îți va permite să o salvezi și să o descarci când vrei. De asemenea, imaginile le vei avea în contul tău MidJourney.
Pasul 10:
Dacă îți place MidJourney, și vrei să continui să generezi imagini cu ajutorul A.I.-ului său, poți folosi orice canal bot din Discord-ul MidJourney pentru a tasta ”/subscribe”. Acest lucru creează un link care te va duce către plata unuia dintre abonamentele disponibile. De asemenea, variantele de abonament le ai în contul tău MidJourney.
Dacă generarea de imagini te „prinde” în mrejele ei, ar fi de dorit să citești manualul de utilizare MidJourney, pentru a afla ponturi prețioase, sfaturi legate de cum să creezi imagini și o listă completă de comenzi.
Cât costă MidJourney
Dacă dorești imagini generate de inteligența artificială pentru coperțile cărților, postările de pe blog și postările din rețelele sociale standardul a fost dat de Dall-E 2 de la OpenAI și continuat (după părerea noastră, mai bine) de Stable Diffusion. Dar Midjorney este mult mai bun pentru autorii care doresc să creeze ilustrații de mare efect pentru coperțile cărților sau pentru postările de pe blog. Cum spuneam și mai sus, primele 25 de imagini generate de MidJourney sunt gratuite.
După ce epuizezi aceste prime imagini, poți alege unul dintre celelalte trei planuri:
- Planul de bază: 10 $ / lună (8 $ dacă plătești anual), include generarea a 200 de imagini
- Planul Standard: 30 $ / lună (24 $ dacă plătești anual), include generări nelimitate (și 15 generări rapide)
- Planul Pro: 60 $ / lună (48 $ dacă plătești anual), include generări nelimitate și 30 de generări rapide.
Cum să generezi prompt-uri bune pentru MidJourney
Probabil că, la început, nu vei fi foarte mulțumit de imaginile generate. Însă trebuie să înțelegi că ele vin în urma comenzilor tale, de aceea e important să ai un prompt cât mai bun și mai elaborat. Pe care nu vei ști să-l compui din prima. Va trebui să te uiți la exemple de imagini și la propmt-urile (comenzile) care le-au generat, încercând apoi să le preiei și să le adaptezi. În timp, vei învăța să-ți faci propriile prompt-uri, iar dacă alegi un plan cu generare nelimitată de imagini vei putea să te joci până ajungi la perfecțiune.
Un site care te poate ajuta foarte mult în această problemă a prompt-urilor pentru MidJourney este acesta: MJ Prompt Tool.
Practic, aici introduci ideea principală (ce imagine vrei să generezi), apoi selectezi dintr-o mulțime de caracteristici preferinele legate de cum vrei să fie acea imagine. De exemplu, stilul imaginii (vintage, animație, comic book, futuristică etc), cum să fie lumina (backlight, accent, sunlight, glowing, etc), ce cameră „foto” să folosească (DSLR, microscop, panorama, telephoto, etc), în ce stil artistic să fie imaginea (Da Vinci, Van Gogh, Monet, Dali, etc), ce culori să folosească în principal, și așa mai departe.
Ai și posibilitatea să introduci elementele pe care vrei să le excluzi din viitoarea imagine. De pildă: oameni, culoarea galben sau cizme de cauciuc.
De asemenea, poți încărca și o fotografie care să poată fi folosită ca sursă de inspirație.
Nu e obligatoriu să bifezi toate caracteristicile, ci le alegi doar pe cele dorite. La final, în partea de jos, vei avea mură-n gură prompt-ul. Pe care îl iei cu copy și îl… paste în Discord pentru ca MidJourney să-ți genereze imaginile dorite.
Concluzie
MidJourney este cel mai bun generator de imagini bazat pe inteligența artificială, care revoluționează modul în care creăm artă digitală. După ce te obișnuiești un pic cu faptul că funcționează exclusiv prin intermediul platformei Discord, devine destul de utilizat dar, mai ales, are capacitatea de a produce imagini uluitoare, pentru a căror muncă manuală ai avea nevoie de ore întregi. Nu este un instrument gratuit, dar pentru un minim de 10 dolari, poți genera lunar circa 200 de imagini unice, pe care să le folosești în diverse proiecte, de la ilustrarea propriului blog la coperte de cărți sau postere de pus pe pereți.
Citește și: Am testat cele mai bune generatoare de imagini A.I., pe care să le folosești în 2023