Zarya of the Dawn a.i.

Autoarea unei cărți create cu A.I. a fost deposedată de drepturile de autor

Biroul de Drepturi de Autor al Statelor Unite (USCO) a decis că o carte de benzi desenate realizată cu ajutorul unui program de generare de imagini ce folosește Inteligența Artificială, nu este eligibilă pentru protecția drepturilor de autor. Motivația a fost că operele protejate trebuie să fie create de oameni pentru a obține protecția oficială a drepturilor de autor.

A fost, de fapt, o revenire a USCO, care a anulat o decizie anterioară oferită pentru cartea Zarya of the Dawn, un volum de benzi desenate creat de Kris Kashtanova, inspirat de bunica ei și modelat cu ajutorul motorului A.I. Midjourney. Kashtanova s-a autodefinit ca „inginer de prompt-uri” și a explicat la acel moment că a mers să obțină drepturile de autor pentru a putea demonstra faptul că „deținem drepturi de autor atunci când creăm ceva folosind inteligența artificială”.

USCO a refuzat anterior să acorde protecție prin drepturi de autor pentru arta produsă de inteligența artificială, inclusiv la începutul anului 2022, când a refuzat acordarea acesteia lui Stephen Thaler și picturii sale generate de A.I. și intitulată „O intrare recentă în Paradis”. Thaler a dat apoi în judecată USCO, așa că acordarea inițială a protecției pentru Zarya of the Dawn a părut surprinzătoare. La o reanalizare a cazului, însă, USCO a revenit asupra decizie, care nu este, însă, definitivă.

Kashtanova a primit 30 de zile pentru a face apel la decizie și a declarat într-un Tweet, ulterior șters, că Midjourney s-a oferit să o ajute în privința apelului asupra hotărârii.

CITEȘTE ȘI
Panică la Google: amenință ChatGPT afacerile celui mai mare motor de căutare?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top