ai generative getty

Getty Images lansează Generative AI, un generator de imagini bazat pe inteligența artificială

Getty Images, unul dintre cei mai mari furnizori de imagini de stoc, fotografii editoriale, videoclipuri și muzică, a anunțat astăzi lansarea unui instrument de artă generativă AI pe care pretinde că este „mai sigură din punct de vedere comercial” decât alte soluții rivale de pe piață.

Numit Generative AI, instrumentul – alimentat de un model AI furnizat de Nvidia, cu care Getty are o strânsă colaborare tehnică – a fost instruit pe o parte a vastei biblioteci a Getty (~ 477 milioane de active) de conținut de imagini de stock. În linia platformelor populare de text-în-imagine, precum DALL-E 3 de la OpenAI și Midjourney, instrumentul de la Getty redă imagini din descrieri de text ale imaginilor sau generări de genul, „fotografie a unei insule tropicale nisipoase plină de palmieri.”

Clienții care creează și descarcă vizualuri folosind Generative AI vor primi licența standard royalty-free de la Getty, care include protecție împotriva proceselor pentru drepturi de autor și dreptul la utilizare „perpetuă, generală, neexclusivă” în toate media.

Cu toate acestea, instrumentul are limitările lui.

Deși biblioteca de conținut a Getty include reprezentări ale figurilor publice, Getty declară că a impus măsuri de siguranță pentru a preveni utilizarea instrumentului său generativ în scopuri de dezinformare sau informații false sau pentru a replica stilul unui artist în viață. De exemplu, conform The Verge, care a avut acces la acest tool înainte de lansarea sa, Generative AI nu va permite unui client să creeze o fotografie cu Joe Biden în fața Casei Albe sau a unei pisici în stilul lui Andy Warhol, . Și toate imaginile create de instrumentul Getty conțin un watermark care le identifică drept fiind generate de AI.

CITEȘTE ȘI
Open AI, acuzată că a antrenat ChatGPT folosind persoane din zonele sărace

„Cetățenii sau clienții care creează și descarcă vizualuri folosind acest instrument vor primi o licență standard royalty-free de la Getty, care presupune că sunt protejați împotriva acțiunilor de copyright – și dreptul de utilizare perpetuu, general și neexclusiv în toate mediile”, se anunță în comunicatu de presă de la Getty.

Getty susține că tot conținutul generat de Generative AI sa nu va fi adăugat la biblioteca sa de conținut pentru a fi licențiat de alții (dar își rezervă dreptul de a reantrena modelul său folosind acele imagini) și că toți contributorii Getty ale căror lucrări sunt folosite pentru instruirea modelului de bază vor fi compensați. Getty va împărți, de asemenea, veniturile generate de Generative AI, alocând atât o parte proporțională per fișier, cât și o parte bazată pe veniturile tradiționale din licențiere.

Recompense pentru contributorii Getty

„Anual, vom împărți veniturile generate de instrumentele noastre cu contribuitorii ai căror conținut a fost utilizat pentru a instrui generatorul AI”, a declarat un purtător de cuvânt al lui Getty pentru TechCrunch prin e-mail. „Va exista o formulă stabilită pe baza mai multor factori diferiți și, în consecință, fiecare contribuitor va primi plăți diferite în legătură cu Generative AI”.

Generative AI poate fi activat pe site-ul Getty sau integrat în aplicații și site-uri web prin intermediul unui API, iar în curând, clienții vor putea să îl personalizeze cu date proprii pentru a crea imagini consistente cu un anumit stil de marcă sau limbaj de design. Prețurile vor fi separate de un abonament standard la Getty Images și se vor baza pe volumul de generări.

CITEȘTE ȘI
Care sunt alternativele ChatGPT? Roboții conversaționali care amenință poziția regelui

„Am creat un serviciu care permite brandurilor și marketerilor să abordeze în mod sigur AI și să își mărească posibilitățile creative, în timp ce recompensează creatorii pentru includerea vizualurilor lor în seturile de instruire de bază”” a spus Grant Farhall, directorul de produs al Getty.

Înainte de lansarea propriului său instrument, Getty fusese un critic vocal al produselor AI generative precum Stable Diffusion, care a fost instruit pe o subportiune a bibliotecii sale de conținut de imagini. Mai devreme în acest an, Getty a dat în judecată startup-ul Stability AI, care a fost implicat în crearea lui Stable Diffusion, pentru presupusa copiere și procesare a milioane de imagini și a metadatelor asociate deținute de Getty, fără a informa sau a compensa contribuitorii la Getty.

Peters a comparat anterior peisajul legal actual din domeniul AI generativ cu primele zile ale muzicii digitale, în care companii precum Napster ofereau servicii populare, dar ilegale, înainte ca noi acorduri să fie încheiate cu deținătorii de licențe precum casele de discuri. „Noi credem că, în mod similar, aceste modele generative trebuie să abordeze drepturile de proprietate intelectuală ale altora, acesta este nucleul problemei”, a declarat el pentru The Verge într-un interviu în ianuarie. „Și luăm măsuri [juridice] pentru a obține o clarificare a situației.”

Unele companii care dezvoltă instrumente AI generative, inclusiv Stability AI, susțin că practicile lor de extragere a conținutului sunt protejate de doctrina utilizării corecte – cel puțin în SUA. Dar este o chestiune puțin probabilă de a fi soluționată prea curând.

Trebuie spus însă că Getty nu este însă singura companie care explorează abordări „mai sigure” și mai etice (în sens comercial) ale inteligenței artificiale generative.

CITEȘTE ȘI
Se lansează GPT-4 și promisiunea e că vom avea imagini și videoclipuri

Startup-ul AI Bria oferă un instrument generativ de artă AI instruit pe conținutul pe care Bria îl licențiază de la parteneri, inclusiv fotografi și artiști individuali, precum și companii media și depozite de imagini de stoc, care primesc o parte din veniturile companiei. Creatorul de avataruri, Ascendant Art, promite, de asemenea, să plătească drepturi de autor artiștilor care își trimit voluntar lucrările pentru a instrui modelele sale.

Nu doar startup-urile se implică. Rivalul Getty Images, Shutterstock, recompensează creatorii a căror muncă este folosită pentru a instrui modele AI de artă. Adobe, pe de altă parte, spune că dezvoltă un model de compensație pentru contribuitorii la Adobe Stock, biblioteca sa de conținut de stoc, care le va permite să-și „monetizeze talentele” și să beneficieze de orice venit aduce tehnologia sa AI generativă, Firefly.

Citește și: ChatGPT extinde ‘Instrucțiunile personalizate’ pentru utilizatorii serviciului gratuit. Momentan, nu și pentru cei din UE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top