poți să vinzi artă generată de ai?

E legal să vinzi conținut generat de inteligența artificială?

Una dintre întrebările care stă pe buzele multora în urma deschiderii acestui univers fascinant al inteligenței artificiale este dacă este legal să vinzi conținut generat de A.I.? Vânzarea de artă A.I. întră sub incidența vreunei legi de copyright? Este arta A.I. protejată de vreo lege a drepturilor de autor?

Deși ne aflăm deocamdată într-o zonă oarecum confuză (ca să nu spunem gri), răspunsul general pare să fie „da”. Este legal să vinzi artă generată de inteligența artificială.

Arta A.I. este un mod inedit de a crea artă și chiar dacă mulți consideră o blasfemie să fie numită așa, vedem tot mai multe capodopere digitale, de o frumusețe indubitabilă, care s-ar putea încadra fără nicio problemă la capitolul „artă”. Iar Arta A.I. poate fi (și este) folosită pentru a crea diverse obiecte fizice – de la tricouri și tablouri la căni sau decorațiuni ambientale.

Pot să vând imagini create de inteligența artificială?

poți să vinzi artă generată de ai?

Hai să vedem ce spune legea. Conform regulilor Biroului de Drepturi de Autor din SUA, arta generată de inteligența artificială nu poate fi protejată prin drepturi de autor, rezumatul legii fiind că „o imagine generată prin inteligență artificială nu are ‘paternitatea umană’ necesară pentru a fi protejată”. Cu alte cuvinte, ca să poată fi protejată de drepturi de autor, o operă trebuie să fie creată de mintea umană. Iar arta AI nu este.

Articolul de aici vorbește despre modul în care Biroul de Drepturi de Autor din SUA (USCO) a respins o cerere de drepturi de autor pentru o operă de artă generată de inteligența artificială. În apelul său, artistul a susținut că USCO s-a dovedit a nu fi dispus să „se îndepărteze de un secol de jurisprudență în materie de drepturi de autor”.

CITEȘTE ȘI
5 idei pentru a face bani cu instrumentele A.I. generatoare de text

Prin urmare, este posibil ca legea să nu interzică în mod explicit vânzarea imaginilor AI, dar asta nu înseamnă că unele companii care dețin sistemele AI vor permite acest lucru. Este posibil ca acestea să aibă propriile politici care să interzică o astfel de activitate, așadar, cel mai bine este să verifici mai întâi termenii și condițiile impuse de respectivele companii înainte de a încerca să vinzi orice imagine generată de AI-ul platformelor lor.

Nefiind protejată de o lege a drepturilor de autor, opera generată de AI poate fi folosită de către oricine. Așadar, dacă tu generezi o „capodoperă” cu un instrument AI, ea devine publică și, la o adică, poate fi luată cu copy-paste și folosită de oricine. Și nu doar folosită, ci și vândută. Hai să vedem cum stă treaba, însă, pe principalele platforme de generare de artă AI.

Poți să vinzi arta generată de Midjourney, Dall-E2 sau Midnight Café?

poți să vinzi artă generată de ai?

Precum spuneam, vânzarea operelor de artă generate de inteligența artificială depinde, de asemenea, de aplicațiile sau instrumentele de inteligență artificială pe care le utilizezi pentru a genera operele de artă. Poți utiliza arta generată de AI în scop comercial? Să vedem ce spun politicile ale acestor platforme generatoare de AI.

Midjourney

Midjourney, cea mai bună platformă pentru generarea de artă AI, precizează în mod clar că, prin utilizarea instrumentului lor, le acorzi dreptul de a utiliza operele de artă pentru a reproduce produse derivate din acestea. Deoarece Midjourney este o platformă publică, open source, oricine poate vedea imaginile generate de tine (sau… prin intermediul tău), poate vedea comenzile introduse și, în consecință, le poate utiliza pentru a-și face propriile imagini. Există și excepții în cazul abonamentului premium, care oferă anumite beneficii în cazul în care dorești să păstrezi confidențialitatea activelor create. Dar nici măcar acest lucru nu îți oferă vreun drept de autor asupra artei generate.

CITEȘTE ȘI
Cum să creezi cele mai bune prompturi pentru a genera conținut A.I. de calitate

Dall-E 2

DALL-E 2 permite cu siguranță să folosești după bunul plac, în scop comercial, arta generată pe platforma lor, însă nu vei avea drepturi de copyright asupra acesteia și nici nu poți împiedica pe altcineva să o folosească sau să o vândă. Cu toate acestea, compania OpenAI (care deține DALL-E 2) a menționat în secțiunea privind drepturile de autor că se va ocupa de orice problemă legată de drepturile de autor.

NightCafé

Condițiile de utilizare ale NightCafe sunt destul de asemănătoare cu cele ale instrumentelor de mai sus, adică te poți folosi de operele de artă generate, însă nu poți revendica niciun drept de autor pentru acestea.

Discuțiile sunt mult mai lungi, nu se opresc aici și, cu siguranță, legile urmează să se schimbe, într-un sens sau altul, procesele intentate de artiști sau de agențiile foto (vezi cazul Getty Images împotriva Stability AI) vor fi din ce în ce mai numeroase, dar, până la definitivarea situației, un lucru e cert: poți vinde artă generată de AI.

Citește și:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top