ce este gpt-4

Ce este GPT-4, care sunt diferențele față de GPT-3 și cât costă

Compania OpenAI a lansat la apă GPT-4, cea mai recentă încarnare a modelului de limbaj de care alimentează popularul său robot conversațional, ChatGPT. Compania afirmă că GPT-4 conține îmbunătățiri importante – acesta a uimit deja oamenii cu capacitatea sa de a crea text asemănător cu cel creat de oameni și de a genera imagini și coduri informatice din aproape orice solicitare. Cercetătorii spun că aceste abilități au potențialul de a transforma știința – dar unii sunt frustrați de faptul că nu pot avea încă acces la tehnologie, la codul care stă la baza acesteia sau la informații legate de modul în care a fost antrenat. Potrivit specialiștilor, acest lucru generează îngrijorare cu privire la siguranța tehnologiei, făcând-o mai puțin utilă pentru cercetare.

Una dintre îmbunătățirile prezentate de GPT-4, care a fost lansat pe data de 14 martie, este că acum poate gestiona atât imagini, cât și text. Și, ca o demonstrație a abilităților sale lingvistice, Open AI, care are sediul în San Francisco, California, spune că a trecut examenul juridic al baroului din SUA cu rezultate în a nouăzecea centilă, în comparație cu a zecea centilă pentru versiunea anterioară a ChatGPT. Tehnologia nu este încă accesibilă la scară largă – până acum au acces doar abonații la ChatGPT. Hai să vedem ce trebuie să știm despre GPT-4, într-o analiză făcută de cei de la topten.ai.

Ce este GPT-4?

ce este gpt-4

Chat GPT-4 este ipoteticul succesor al actualului model de vârf de procesare a limbajului natural, generatorul de texte GPT-3. Acesta este construit pe aceeași arhitectură ca GPT-3, utilizând o rețea neuronală mare, pre-antrenată pe date de text extinse pentru a genera răspunsuri lingvistice asemănătoare cu cele umane. Se presupune ca GPT-4 să aibă capacități mai mari decât predecesorul său în ceea ce privește înțelegerea limbajului, raționamentul și creativitatea, ceea ce îl face potrivit pentru aplicații mai avansate bazate pe limbaj, cum ar fi Chabot, traducerea automată și instrumentele de creare de conținut. Cu toate acestea, GPT-4 nu este considerat un exemplu de AGI, care se referă la un sistem de inteligență artificială ce poate îndeplini orice sarcină intelectuală pe care o poate duce la bun sfârșit un om.

CITEȘTE ȘI
5 extensii foarte utile pentru utilizarea ChatGPT

Cercetătorul în domeniul IA, Pietro Schirano, a scris pe Twitter despre potențialul transformator al GPT-4, indiferent dacă este considerat AGI sau nu. El a demonstrat acest lucru prin utilizarea ChatGPT 4 pentru a recrea jocul Pong în mai puțin de 60 de secunde, sugerând că GPT-4 ar putea fi utilizat dincolo de procesarea limbajului natural, cum ar fi în dezvoltarea de jocuri. Tweetul evidențiază impactul potențial al GPT 4 și capacitatea sa de a schimba modul în care abordăm diverse sarcini.

Care sunt îmbunătățirile aduse de ChatGPT4 în comparație cu ChatGPT3.5?

ce este gpt-4

Odată cu crearea unor modele lingvistice din ce în ce mai complexe, domeniul procesării limbajului natural a cunoscut o creștere enormă în ultimii ani. Un astfel de exemplu este seria ChatGPT; aceasta a devenit extrem de populară datorită capacității sale de a genera răspunsuri coerente și naturale în limbaj natural la diverse solicitări. Chat GPT4 este cea mai recentă versiune a noului model OpenAI, oferind mai multe îmbunătățiri substanțiale față de Chat GPT-3.5.

Una dintre cele mai notabile îmbunătățiri ale ChatGPT-4 o reprezintă creșterea capacității sale. În timp ce ChatGPT-3.5 prezenta un număr impresionant de 13,5 miliarde de parametri, ChatGPT-4 se mândrește cu un număr uriaș, de 25 de miliarde de parametri. Această creștere a capacității permite ChatGPT-4 să genereze răspunsuri și mai sofisticate și nuanțate la o gamă mai largă de solicitări, ceea ce îl face un instrument de procesare a limbajului natural și mai puternic.

Chat GPT-3.5 era destul de priceput în a oferi răspunsuri relevante pentru situația imediată, dar ChatGPT-4 duce această abilitate la un nivel superior. Și asta deoarece poate încorpora o gamă mult mai largă de informații contextuale, inclusiv interacțiunile anterioare ale utilizatorului, subiectul mai larg al conversației și factori externi, cum ar fi evenimentele curente sau locația utilizatorului. Această înțelegere contextuală îmbunătățită permite ChatGPT-4 să genereze răspunsuri mai relevante, mai atractive și mai personalizate.

Fiind „multimodal”, GPT-4 poate genera conținut din semnale de imagine și text. Spre deosebire de GPT-3.5, care acceptă doar indicații de text, cea mai recentă versiune a modelului lingvistic poate utiliza fotografii încărcate ca intrări, pentru a recunoaște și evalua lucrurile dintr-o simplă imagine (grafice, capturi de ecran, diagrame, etc). Această opțiune este, pentru moment, disponibilă doar pentru dezvoltatori.

CITEȘTE ȘI
Ponturi pentru a scrie cele mai bune prompt-uri GPT-3

În cele din urmă, ChatGPT-4 oferă o eficiență îmbunătățită în comparație cu predecesorul său. În timp ce ChatGPT-3.5 era deja un model foarte eficient, ChatGPT-4 este și mai rapid și mai eficient din punct de vedere al resurselor. Acest lucru este realizat prin mai multe îmbunătățiri tehnice, inclusiv o utilizare mai eficientă a memoriei, o procesare mai rapidă a datelor și capacități îmbunătățite de procesare paralelă. Aceste îmbunătățiri fac din ChatGPT-4 un instrument și mai practic și mai accesibil pentru o gamă mai largă de aplicații de procesare a limbajului natural.

Pe scurt, ChatGPT-4 oferă mai multe îmbunătățiri semnificative în comparație cu ChatGPT-3.5, inclusiv o capacitate sporită, o înțelegere contextuală îmbunătățită și o eficiență sporită. Aceste îmbunătățiri fac din ChatGPT-4 un instrument și mai puternic și mai versatil pentru diverse sarcini de procesare a limbajului natural.

Cum se accesează și cât costă GPT-4?

GPT-4 este cel mai recent membru al familiei de modele de limbaj GPT de pe terenul de joacă OpenAI. Cu toate acestea, obținerea accesului la acesta nu este gratuită.

OpenAI a pus modelul GPT-4 la dispoziția exclusivă a serviciului său pe bază de abonament, cu o taxă lunară de 20 de dolari. O abordare mai bună pentru utilizatorii care se bazează pe versiunea gratuită ChatGPT, care continuă să utilizeze modelul GPT-3,5. Cei care optează pentru un abonament cu plată pot actualiza modelul GPT al contului lor de la GPT-3.5 și modelele moștenite implicit la GPT-4, ceea ce le permite să treacă de la un model la altul și să aprecieze puterea celei mai recente iterații.

Alternative gratuite pentru GPT-4?

ce este gpt-4

Există câteva alternative gratuite disponibile pentru cei care caută astfel de roboți conversaționali. Una dintre acestea este Bing Chat, care face parte din Microsoft Bot Framework. Bing Chat oferă dezvoltatorilor o platformă pentru a crea roboți conversaționali folosind procesarea limbajului natural și învățarea automată.

O altă opțiune este Rasa, un cadru open-source care permite dezvoltatorilor să creeze asistenți AI conversaționali. Rasa utilizează învățarea automată pentru a înțelege și interpreta datele introduse de utilizator, permițând dezvoltatorilor să construiască rapid roboți conversaționali complecși.

CITEȘTE ȘI
5 idei pentru a face bani cu instrumentele A.I. generatoare de text

Replika AI este conceput pentru a oferi tuturor un asistent virtual sociabil. Cu el, poți avea un chatbot virtual personalizat, ca orice altă opțiune de chat.

O altă opțiune pentru a te conecta cu inteligența artificială este utilizarea Jasper Chat. Nu este gratuit, dar folosește limbajul de zi cu zi și îți permite să îl întrebi orice dorești; în plus, are o inteligență artificială generativă impresionantă. Jasper Chat are o curbă de învățare atunci când vine vorba de a produce solicitări adecvate și de a obține cele mai remarcabile rezultate.

Alte alternative la GPT-4 pentru dezvoltarea de roboți conversaționali includ Dialogflow, Amazon Lex și IBM Watson Assistant. Aceste instrumente oferă dezvoltatorilor posibilitatea de a construi chatbots inteligenți cu complexitate și personalizare variate.

Ar trebui să fim entuziasmați sau îngrijorați de GPT-4?

The New York Times a pus recent o întrebare intrigantă: ar trebui să fiți entuziasmați sau îngrijorați de dezvoltarea GPT-4?

GPT-4 reprezintă o adevărată revoluție în procesarea limbajului natural. Nu numai că poate ajuta la crearea de conținut, dar poate face aproape orice altceva îți poți imagina. De la codare la imagini, de la text la SEO și de la marketing la asistență virtuală, GPT-4 are potențialul de a permite aplicații noi și interesante în domenii precum educația, asistența medicală și serviciile pentru clienți. Odată cu progresele în tehnologia AI, GPT-4 poate ajuta la rezolvarea problemelor din diverse domenii, contribuind la dezvoltarea societății.

Cu toate acestea, este esențial să recunoaștem că dezvoltarea unor modele lingvistice de inteligență artificială atât de puternice ridică unele preocupări generale, cum ar fi confidențialitatea datelor. Există, de asemenea, destul de multe persoane care sunt îngrijorate că GPT-4 ar duce la pierderea multor locuri de muncă. De aceea, trebuie acordată o atenție maximă pentru a ne asigura că beneficiile GPT-4 sunt exploatate în mod etic și responsabil.

Citește și: Cele mai bune alternative la ChatGPT

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top