La sfârșitul lunii noiembrie 2022, OpenAI a deschis Cutia Pandorei odată cu lansarea robotului conversațional ChatGPT, bazat pe modelul interactiv GPT-3,5, al cărui format face posibil să răspundă la întrebări, să recunoască greșeli, să țină minte dialogul pornit, să conteste premise incorecte sau să ofere o mulțime de informații solicitate.
ChatGPT a captat instant interesul general, mai ales că oferă servicii gratuite, atât comunitatea AI cât și publicul larg primindu-l în același timp cu entuziasm și cu temeri. Cei care au respins din start ideea existenței unui asemenea instrument au avut speranțele spulberate după anunțul că Microsoft are în plan să investească miliarde de dolari în openAI, compania-mamă a chatbot-ului.
După ce a trecut perioada de extaz, au început întrebările legate de posibilii competitori ai ChatGPT. Cine va ajunge din urmă, va concura și chiar va putea să depășească instrumentul companiei OpenAI care, se știe, a fost dezvoltat pe baze de date de până în anul 2021. Site-ul Venturebeat.com a făcut o analiză a celor mai posibile variante concurențiale pentru ChatGPT.
Sparrow, de la DeepMind
Într-un articol publicat de TIME în urmă cu două săptămâni, directorul general și cofondatorul companiei DeepMind, Demis Hassabis, a declarat că DeepMind are în vedere lansarea chatbot-ului său, denumit Sparrow, într-o „versiune beta privată”, cândva pe parcursul anului 2023. În articol, Hassabis a declarat că „este corect să fie precaut” în ceea ce privește lansarea Sparrow, astfel încât compania să poată lucra în liniște la îmbunătățirea caracteristicilor bazate pe învățarea prin citarea surselor – lucru pe care ChatGPT nu îl face, ridicând dubii cu privire la acuratețea informațiilor generate.
DeepMind, filială deținută de britanicii de la Alphabet, compania mamă a Google, a prezentat Sparrow într-un articol în luna septembrie 2022. Acesta a fost salutat drept un pas important în direcția creării unor sisteme de învățare automată (ML) mai sigure și mai puțin părtinitoare, datorită aplicării sistemului de tip reinforcement learning, bazat pe contribuțiile participanților umani la cercetarea pentru instruire.
DeepMind spune că Sparrow este un „agent de dialog util, care reduce riscul de răspunsuri nesigure și nepotrivite”. Agentul este conceput să „vorbească cu un utilizator, să răspundă la întrebări și să facă diverse căutări pe internet folosind Google atunci când trebuie să caute dovezi pentru a-și fundamenta răspunsurile”.
Cu toate acestea, potrivit lui Geoffrey Irving, cercetător în domeniul siguranței la DeepMind și autor principal al lucrării de prezentare a Sparrow, acesta este un model bazat pe cercetare, un concept care mai are pași de făcut până la momentul implementării.
„Nu am implementat sistemul pentru că noi credem că momentan are multe defecte de diverse tipuri”, a declarat Irving pentru VentureBeat în septembrie anul trecut. „Cred că întrebarea care se pune este: cum cântărești avantajele comunicării – cum ar fi comunicarea cu oamenii – în raport cu dezavantajele? Tind să cred în nevoile de siguranță ale conversației cu oamenii, iar pentru asta mai avem de așteptat un pic”.
Claude, de la Anthropic
Potrivit unui recent articol din New York Times, Anthropic, un startup din San Francisco, este aproape de a obține o nouă finanțare, de aproximativ 300 de milioane de dolari, ceea ce ar putea evalua compania la aproximativ 5 miliarde de dolari.
Anthropic a avut întotdeauna bani de cheltuit. Fondată în 2021 de mai mulți cercetători care au părăsit OpenAI, a atras atenția media în aprilie anul trecut, când, după mai puțin de un an de existență, a anunțat brusc o finanțare uriașă de 580 de milioane de dolari – care, se pare, a venit în mare parte de la Sam Bankman-Fried și de la cei care dețin FTX, platforma de criptomonede în prezent falimentară și acuzată de fraudă. Au existat întrebări cu privire la posibilitatea ca acești bani să fie recuperați de către o instanță de faliment.
Anthropic, și FTX, au fost, de asemenea, legate de mișcarea „Effective Altruism”, pe care fostul cercetător Google Timnit Gebru a numit-o recent într-un articol de opinie din revista Wired drept o „marcă periculoasă în privința siguranței AI”.
Anthropic a dezvoltat Claude, un chatbot AI disponibil în versiune beta limitată, prin intermediul unei integrări Slack – despre care rapoartele spun că este similar cu ChatGPT, dar care chiar a demonstrat îmbunătățiri. Anthropic, care se descrie ca „lucrând pentru a construi sisteme de inteligență artificială fiabile, interpretabile și dirijabile”, a creat Claude folosind un proces numit „inteligență artificială constituțională”, despre care spune că se bazează pe concepte precum generarea de beneficii, informații non-malefice și autonomie.
Potrivit unui document Anthropic, procesul implică o fază de învățare supravegheată și una de învățare prin consolidare: „Ca rezultat, suntem capabili să antrenăm un asistent de inteligență artificială inofensiv, neevaziv, care se poate implica în interogările malefice explicându-și obiecțiile față de acestea”.
LaMDA, de la Google
Mulți își amintesc de LaMDA din vârtejul de vara trecută privind „sensibilitatea inteligenței artificiale”, când Blake Lemoine, un inginer de la Google, a fost concediat din cauza afirmațiilor sale conform cărora LaMDA – prescurtare de la Language Model for Dialogue Applications – era „sensibil”. „Cred în mod legitim că LaMDA este o persoană”, a declarat Lemoine pentru Wired în iunie 2022.
Cu toate acestea, LaMDA este în continuare considerat a fi unul dintre cei mai mari potențiali concurenți ai ChatGPT. Lansat în 2021, Google a declarat într-o postare pe blog că abilitățile de conversație ale lui LaMDA „au fost concepute de ani de zile”.
Ca și ChatGPT, LaMDA este construit pe Transformer, arhitectura rețelei neuronale pe care Google Research a inventat-o și a deschis-o în 2017. Arhitectura Transformer „produce un model care poate fi antrenat să citească mai multe cuvinte (o propoziție sau un paragraf, de exemplu), să acorde atenție modului în care aceste cuvinte se leagă între ele și apoi să prezică ce cuvinte crede că vor urma”.
În plus, precum ChatGPT, LaMDA a fost antrenat pe dialog. Potrivit Google, „În timpul antrenamentului său, LaMDA a reținut câteva dintre nuanțele care disting conversația deschisă de alte forme de limbaj”.
Într-un articol din New York Times din 20 ianuarie se spune că, luna trecută, fondatorii Google, Larry Page și Sergey Brin, s-au întâlnit cu directorii companiei pentru a discuta despre ChatGPT, care ar putea fi o amenințare la adresa afacerii gigantului Google, în valoare de 149 de miliarde de dolari. Într-o declarație, o purtătoare de cuvânt a Google a spus „Continuăm să testăm tehnologia noastră de inteligență artificială la nivel intern pentru a ne asigura că este utilă și sigură și așteptăm cu nerăbdare să împărtășim mai multe experiențe la nivel extern în cel mai scurt timp.”
Character AI
Ce se întâmplă atunci când inginerii care au dezvoltat LaMDA de la Google se satură de birocrația Big Tech și decid să pornească pe cont propriu?
Ei bine, în urmă cu doar trei luni, Noam Shazeer (care a fost, de asemenea, unul dintre autorii documentului original Transformer) și Daniel De Freitas au lansat Character AI, noua tehnologie de chatbot AI care le permite utilizatorilor să discute și să joace roluri cu, ei bine, oricine, viu sau mort. De exemplu, instrumentul poate personifica figuri istorice precum Regina Elisabeta și William Shakespeare sau personaje fictive precum Draco Malfoy.
Potrivit The Information, Character „le-a spus investitorilor că vrea să obțină o nouă finanțare de până la 250 de milioane de dolari, sumă impresionantă pentru un startup cu un produs aflat încă în faza beta”. În prezent, potrivit raportului, tehnologia poate fi utilizată gratuit, iar Character `studiază modul în care utilizatorii interacționează cu ea înainte de a se angaja într-un plan specific pentru a genera venituri.”
În octombrie, Shazeer și De Freitas au declarat pentru Washington Post că au părăsit Google pentru „a face ca această tehnologie să ajungă în cât mai multe mâini posibil”.
„M-am gândit: Hai să construim acum un produs care poate care poate ajuta milioane și miliarde de oameni”, a spus Shazeer. „Mai ales în era COVID și post-COVID, există milioane de oameni care se simt izolați sau singuri sau care au nevoie de cineva cu care să vorbească”.
Aceștia ar fi cei patru concurenți majori ai ChatGPT, dacă nu punem la socoteală și faptul că gigantul chinez de căutare pe internet Baidu intenționează să lanseze în martie un serviciu de chatbot bazat pe inteligența artificială similar cu ChatGPT de la OpenAI. Așadar, viitorul sună… conversațional.
Citește și: Open AI, acuzată că a antrenat ChatGPT folosind persoane din zonele sărace