revoltă împotriva imaginilor generate de a.i.

Artiștii și fotografii se revoltă împotriva imaginilor generate de A.I.

Apariția modelelor care folosesc inteligența artificială pentru generarea de imagini duce la o serie de întrebări ce se ridică în privința drepturilor de autor și de folosință a acestora. David Holz, fondatorul Midjourney, unul dintre cele mai folosite modele pentru generarea de imagini A.I., a recunoscut că firma sa nu a primit consimțământul pentru sutele de milioane de imagini folosite ca antrenament pentru generatorul său de imagini pe bază de inteligență artificială, fapt ce a produs indignarea multor artiști și fotografi.

MidJourney nu a cerut consimțământul artiștilor pentru antrenarea A.I.-ului pe fotografiile lor

Conform PetaPixel.com, utilizatorii Twitter au distribuit un interviu pe care Holz l-a acordat revistei Forbes în luna septembrie, în care mărturisește cu seninătate că a folosit imagini pentru care nu avea drepturi.

„Nu am cerut consimțământul artiștilor. Nu prea există o modalitate de a obține o sută de milioane de imagini și de a ști de unde provin. Ar fi grozav dacă imaginile ar avea metadate încorporate în ele despre proprietarul drepturilor de autor sau ceva de genul acesta. Dar asta nu există; nu există un registru. Nu există nicio modalitate de a găsi o imagine pe internet și apoi de a o urmări automat până la un proprietar sau de a avea o modalitate de autentificare a ei.”, a spus Holz.

Declarațiile lui Holz au indignat utilizatorii Twitter, în special fiindcă acestea au venit pe fondul protestului unui artist împotriva generării de imagini A.I. În același interviu, Holz a mai declarat că baza de date MidJourney a fost construită ca urmare a „răzuirii imense a Internetului”: „Folosim seturile de date publicate și ne antrenăm algoritmii cu acestea. Aș spune că acesta este un lucru pe care toți oamenii îl fac”.

CITEȘTE ȘI
A fost anunțată apariția Dall-E 3

Reacțiile la interviul lui Holz nu au întârziat să apară. „Noi doar am furat operele de artă protejate de drepturi de autor, le-am trecut prin filtrul inteligenței artificiale, le-am reprodus la infinit și facem bani de pe urma lor”, a parodiat un utilizator Twitter.

midjourney

Artistul Dave Lung a mers mai departe: „Ceea ce mă nedumerește este că David Holz recunoaște în mod flagrant furtul și încălcarea drepturilor de autor în acest interviu! Atitudinea lui este: “Da, am furat de la tine pentru a construi o platformă de pe urma căreia facem profit, ce ai de gând să faci în privința asta?””

Există unele persoane care pun la îndoială afirmația lui Holz potrivit căreia imaginile nu au metadate încorporate în ele. „Fiecare operă de artă pe care o procesez în Photoshop are metadate încorporate care o marchează ca fiind protejată de drepturi de autor și include informații de contact”, spune un artist. „Drepturile de autor încorporate în metadatele imaginilor există de ani de zile”.

În egală măsură cu artiștii sunt afectați și fotografii. A fost creat chiar și un site, denumit Have I Been Trained, pe care fotografii pot afla dacă fotografiile lor au fost folosite pentru a antrena generatoare de imagini A.I. Cei care folosesc aceste generatoare cunosc faptul că în cadrul unora în promptul de generare se poate introduce numele unui fotograf pentru a se obține o imagine în stilul acestuia. De exemplu: „Brad Pitt cu o căciulă rusească pe un front apocaliptic, în stil Annie Leibovitz”.

Acest lucru indică în mod clar faptul că inteligența artificială a fost antrenată pe fotografiile cu drepturi de autor ale lui Annie Leibovitz, fără a avea permisiunea expresă din partea fotografei.

CITEȘTE ȘI
Getty Images lansează Generative AI, un generator de imagini bazat pe inteligența artificială

Momentan nu există însă un cadrul legal în privința imaginilor generate de inteligența artificială, așa că starea de incertitudine (și, automat, de revoltă a artiștilor) va mai dura.

Citește și: Autoarea unei cărți create cu A.I. a fost deposedată de drepturile de autor

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top