termeni de inteligență artificială

10 termeni legați de inteligența artificială pe care ar trebui să-i cunoască toată lumea

Inteligența artificială este un domeniu fascinant și în plină dezvoltare, care ne influențează viața în multe moduri, de la asistenți virtuali, la recomandări personalizate, la jocuri video, la medicină și multe altele. Dar ce înseamnă de fapt inteligența artificială și cum funcționează?

Mai jos vei face cunoștință cu 10 termeni ce țin de inteligența artificială pe care toată lumea ar trebui să-i cunoască, pentru a avea o mai bună înțelegere a acestui domeniu și a potențialului său. Vom explica pe scurt fiecare termen pe înțelesul tuturor, folosind un limbaj simplu și explicativ, sperând acest articol pentru „începători” să le stârnească curiozitatea pentru a afla mai multe despre inteligența artificială.

1 Ce este Inteligența artificială (IA)

termeni de inteligență artificială

Este un domeniu al informaticii care se ocupă de crearea și studiul sistemelor care pot imita sau depăși anumite abilități umane, cum ar fi învățarea, raționamentul, percepția, comunicarea sau creativitatea. Inteligența artificială poate fi folosită pentru a rezolva probleme complexe, a optimiza procese, a genera conținut, a interacționa cu oamenii și multe altele.

2 Ce înseamnă Machine learning (ML)

Este o ramură a inteligenței artificiale care se ocupă de crearea și antrenarea sistemelor care pot învăța din date, fără a fi programate explicit pentru fiecare sarcină. Machine learning folosește algoritmi matematici și statistici pentru a descoperi modele și relații ascunse în date, care pot fi apoi folosite pentru a face predicții sau clasificări.

3 Ce este Generative AI

Este o ramură a inteligenței artificiale care se ocupă de crearea de conținut nou și original, bazat pe date existente sau pe specificații date de utilizator. Generative AI poate fi folosită pentru a crea imagini, texte, sunete, muzică, cod, design și multe altele.

CITEȘTE ȘI
10 site-uri A.I. care te vor fascina

4 Ce sunt Large language models (LLM)

LLM-urile unt sisteme de inteligență artificială care pot genera și înțelege texte naturale, folosind modele matematice foarte mari, antrenate pe cantități enorme de date textuale. Large language models pot fi folosite pentru a răspunde la întrebări, a scrie eseuri, a rezuma texte, a traduce limbi, a genera prompturi etc.

5 Ce sunt prompturile

Sunt fraze/texte folosite pentru a ghida sau a stimula un sistem de inteligență artificială să genereze un răspuns sau un conținut dorit. Prompturile pot fi folosite pentru a specifica scopul, stilul, lungimea, tonul sau alte caracteristici ale conținutului generat. Prompturile pot fi și ele generate automat de un sistem de inteligență artificială, folosind date sau informații date de utilizator.

6 Ce sunt copiloții (copilots)

Sunt sisteme de inteligență artificială care pot asista programatorii în scrierea, testarea, depănarea sau optimizarea codului. Copiloții pot genera cod nou, bazat pe specificații, exemple sau comentarii date de utilizator, sau pot sugera îmbunătățiri, corecții sau alternative pentru codul existent.

7 Ce sunt rețelele neuronale (NN)

Rețelele neuronale sunt modele matematice inspirate de structura și funcționarea creierului uman, care pot învăța să recunoască și să proceseze informații complexe, cum ar fi imagini, sunete, texte sau date numerice. Rețelele neuronale sunt formate din unități de calcul numite neuroni, care sunt conectate între ele prin ponderi, care se modifică în funcție de datele de intrare și de ieșire.

8 Ce este Deep learning (DL)

Deep learning-ul este o ramură a machine learning-ului, care se ocupă de crearea și antrenarea rețelelor neuronale profunde, adică rețele neuronale cu multe straturi ascunse, care pot învăța să reprezinte și să manipuleze informații la diferite niveluri de abstractizare. Deep learning poate fi folosit pentru a realiza sarcini avansate de inteligență artificială, cum ar fi recunoașterea facială, sinteza vocală, traducerea automată, generarea de imagini și multe altele.

CITEȘTE ȘI
10 de moduri distractive în care să folosești ChatGPT

9 Ce este Reinforcement learning (RL)

Este o ramură a machine learning-ului care se ocupă de crearea și antrenarea sistemelor care pot învăța să ia decizii optime în situații incerte, prin interacțiunea cu mediul și primirea de recompense sau penalități. Reinforcement learning poate fi folosit pentru a realiza sarcini de inteligență artificială care implică planificare, strategie, control, navigare, jocuri ș.a.m.d.

10 Computer vision (CV)

Este un domeniu al inteligenței artificiale care se ocupă de crearea și studiul sistemelor care pot înțelege și manipula imagini sau videoclipuri, folosind tehnici de procesare digitală a semnalelor, machine learning și deep learning. Computer vision poate fi folosit pentru a realiza sarcini de inteligență artificială cum ar fi detectarea și recunoașterea obiectelor, fețelor, gesturilor, emoțiilor, scenei, segmentarea imaginii, restaurarea imaginii, generarea imaginii etc.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top